Inhoudsopgave

Jij bent hier omdat je een top cv wilt maken, en daarvoor ben je aan het juiste adres. In deze handleiding krijg je een krachtig 10-stappenplan waarmee je gemakkelijk een professioneel cv maakt.

We geven je tips, voorbeelden en templates om jouw ervaringen en vaardigheden fantastisch weer te geven in een ijzersterk cv. Alle belangrijke stappen voor het maken van een goed cv komen aan bod, eventueel met links voor nog meer verdiepende informatie. Als je al deze stappen volgt maak jij in een handomdraai een top cv, en maak je razendsnel een grote kans op je droombaan!

We beginnen met de basis die je onder de knie moet hebben voor het maken van een goed opgebouwd cv. Welke tools gebruik je voor het maken van een cv, welke indeling en opmaak kies je, welke gegevens je op je cv hoort te plaatsen en welke je beter weg kunt laten. Daarna gaan we inzoomen op de inhoud van je cv. Zo leer je hoe je duidelijke en krachtige teksten schrijft zonder dat ze ellenlang worden, en wat je in moet vullen bij elk onderdeel. Als laatste zetten we de puntjes op de i, en is jouw cv klaar om je droombaan te veroveren!

Stap 1: Welke tools gebruik je voor het maken van je cv?

Voordat je begint met het opsommen van jouw ervaringen en vaardigheden is het belangrijk dat je weet hoe je dit gaat doen. De periode van een papieren cv ligt al jaren achter ons. Voor een modern cv kies je een programma waarmee je gemakkelijk en snel je gegevens en ervaringen kunt vermelden, en waarmee je snel je een mooie opmaak kunt kiezen. Elk onderdeel moet gemakkelijk aan te passen zijn, ook achteraf. Je wilt snel van indeling kunnen veranderen, maar ook van design. Meerdere versies van één cv kunnen maken is ook een must, omdat je zo snel verschillende versies kunt hebben voor meerdere sollicitaties, specifiek afgesteld op de vacature.

Is bijvoorbeeld Word een goede keuze om je cv in te maken? Wij denken van niet. Het is tijdrovend en vaak frustrerend om je cv snel aan te passen of het design volledig naar wens te maken. En over design gesproken, meestal ziet een Word cv er kaal en saai uit. Wil je een onderdeel toevoegen? Grote kans dat er veel verspringt in je document en je weer veel tijd kwijt bent om alles netjes te ordenen. Niet aan te raden dus!

Wij raden aan om een tool te gebruiken die speciaal voor het maken van cv's is ontworpen, waar je keuze hebt uit professionele cv-templates en waar je jouw cv als PDF kunt downloaden. PDF wordt als standaard gezien voor cv's, en wij bevelen het van harte aan om je cv als PDF te verzenden. Dan weet je altijd zeker dat een werkgever of recruiter hetzelfde resultaat ziet als jijzelf en kom je professioneler over.

Onze cv-maker is speciaal ontworpen om jou de mogelijkheid te geven in zeer korte tijd en super eenvoudig een geweldig cv te maken. Volledig aanpasbare cv-templates, prachtige designs, een razendsnelle AI cv schrijver en handige tips. En uiteraard kun jij je cv downloaden als PDF!

Stap 2: Welke indeling gebruik je op je cv?

Welke structuur kun je het beste kiezen voor je cv? Welke onderdelen plaats je bovenaan, hoe sorteer je ervaringen en vaardigheden? De meest gangbare indeling voor het cv is de omgekeerd chronologische indeling. Maar er zijn nog 2 mogelijkheden om je cv in te delen. Hieronder vertellen we je meer over deze cv-indelingen.

De volgende indeling zijn mogelijk voor het indelen van je cv:

  • Omgekeerd chronologisch cv
  • Functioneel cv
  • Combinatie cv

Omgekeerd chronologisch cv

Het omgekeerd chronologisch cv is de meest voorkomende indeling voor je cv. Deze cv-indeling is helder, overzichtelijk en lineair. Je loopbaan wordt duidelijk weergegeven en in één oogopslag zijn jouw meest recente ervaringen te zien.

💡Pro tip:

Als je twijfelt over welke indeling de beste is, weet dan dat het omgekeerd chronologisch cv in 95% van de gevallen wordt gebruikt bij sollicitaties. Dit is dus altijd een veilige en betrouwbare optie.

Bij een omgekeerd chronologisch cv zijn werkervaring en opleidingen gerangschikt op datum. De meest recente ervaring staat bovenaan, de minst recente onderaan. Meestal zijn je recentste functies het belangrijkst voor een werkgever of recruiter, dus deze kun je met een omgekeerd chronologisch cv gemakkelijk benadrukken. In de meeste gevallen is een omgekeerd chronologisch cv de beste keuze. Van harte aanbevolen!

Als je voor een omgekeerd chronologisch cv kiest weet je in welke volgorde je ervaringen moet plaatsen. Maar wat plaats je bovenaan je cv? Opleidingen, werkervaring of iets anders? Het is belangrijk dat je jouw meest relevante onderdeel bovenaan op je cv hebt staan. Heb je nog geen of weinig werkervaring? Plaats dan je opleidingen bovenaan. Heb je al een aantal relevante banen achter de rug? Dan plaats je het onderdeel werkervaring op de bovenste plek.

Functioneel cv

Als je nog niet veel ervaring hebt opgedaan of bijvoorbeeld net klaar bent met school kan het functioneel cv een goede keuze zijn. Bij deze indeling staan jouw vaardigheden (hard- en soft skills) centraal. Beschrijf deze tot in detail, en vermeld bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, basisschool opleidingen en andere gedane activiteiten om toch iets van je ervaring te vermelden. Maar laat jouw skills echt centraal staan. Zet deze bovenaan je cv, en toon aan dat je met het bezitten van deze vaardigheden echt een aanwinst kunt zijn voor het bedrijf.

Combinatie cv

De naam zegt het al, bij een combinatie cv staan zowel jouw ervaringen als je vaardigheden centraal. Je beschrijft dus jouw vaardigheden uitvoerig, maar toont ook je werkervaringen zoals bij een omgekeerd chronolisch cv. Deze indeling kun je goed gebruiken voor bedrijven waar je vaardigheden van meer belang zijn dan je werk- en opleidingsverleden.

Stap 3: Welke opmaak kies je voor je cv?

Het is van groot belang dat je cv er gelikt uitziet. De visuele presentatie moet precies goed zijn, daarom is het van groot belang om het uiterlijk van je cv zorgvuldig te kiezen. Als een recruiter of werkgever naar jouw cv kijkt, zorgt de stijl van je cv voor de eerste indruk. En je wilt dat de eerste indruk een zeer positieve is. Een overzichtelijk en aantrekkelijk cv wordt langer bekeken dan een saai of lelijk cv. Zorg er dus voor dat jouw cv een geweldige uitstraling heeft, die past bij jouw persoonlijkheid en het type bedrijf waar je solliciteert!

💡Pro tip:

Alle informatie met betrekking tot onze templates kun je vinden op de cv-template pagina.

Probeer jouw persoonlijke stijl weer te geven in je cv. Hou je van felle kleuren, uitspattingen en heb je creatieve ideeën? Laat dit zien in je cv! Kies voor opvallende kleuren, creatieve indelingen en sprekende teksten. Hou je juist meer van rust en overzicht? Kies dan voor een strak en eenvoudiger cv met rustige kleuren. Onze cv-templates zijn voor iedereen geschikt. Wat je stijl ook is, er zit altijd wel wat tussen. Of je nou professioneel, conservatief of creatief bent, wij staan voor je klaar!

Stap 4: Welke onderdelen zijn vereist op een goed cv?

Welke template of indeling je ook kiest, sommige onderdelen moeten op elk modern cv geplaatst worden. Zonder deze onderdelen is je cv niet compleet, vergeet ze dus niet! Hieronder een overzicht van welke onderdelen verplicht op je cv moeten staan.

  • Naam: je wilt jouw naam duidelijk zichtbaar weergeven op je cv, maar niet té overdreven. Dit zorgt ervoor dat een werkgever of recruiter je naam langer blijft onthouden, en dat wil je natuurlijk. Het vermelden van eventuele tweede of derde namen is meestal niet nodig, het maakt je naam moeilijker leesbaar en vaak te lang.
  • Personalia/contactgegevens: je wilt natuurlijk dat een werkgever of recruiter je goed kan bereiken, dus vermeld altijd een actueel telefoonnummer en/of e-mailadres. Plaats ook je woonadres op je cv, in het volgende artikel lees je waarom!
    adres afbeelding

    Adres op je cv, noodzakelijk of weglaten?

    Bij sollicitaties die per post verstuurd worden, is het nodig om je adres te vermelden. Logisch. Maar geldt dit ook voor online sollicitaties? Wat heeft een werkgever...

    Lees verder
  • LinkedIn: als je LinkedIn hebt is het verstandig om een link naar je account te vermelden op je cv. Zo kunnen werkgevers of recruiters snel een goed beeld krijgen van je professionele aanwezigheid en je imago op Social Media.
  • Profiel: in je persoonlijk profiel plaats je een korte, maar volledige introductie van jouw vaardigheden, werkervaring en opleiding. Hier kun je ook makkelijk je cv wat persoonlijker maken, dus wees jezelf.
  • Werkervaring: grote kans dat dit het belangrijkste onderdeel van jouw cv is. Beschrijf taken die je hebt uitgevoerd, wat je hiermee bereikt hebt, en wat je ervan hebt opgestoken.
  • Opleidingen: als je niet veel werkervaring hebt is dit een zeer belangrijk onderdeel van je cv. Als je veel opleidingen gedaan hebt laat je irrelevante opleidingen weg. Vermeld per opleiding de belangrijkste zaken die je geleerd hebt.
  • Vaardigheden: vermeld een combinatie van hard skills en soft skills. Zorg dat deze lijst aansluit bij de functiebeschrijving, laat irrelevante vaardigheden weg.
  • Talen: in deze tijd is het veel beroepen van belang dat je meerdere talen beheerst. Vermeld de talen die je beheerst daarom apart op je cv. Geef ook je taalvaardigheidsniveau aan: matig, redelijk, goed, vloeiend of moedertaal of selecteer een niveau van het Europees Referentiekader voor de Talen.

Er zijn nog veel meer onderdelen die je op je cv kunt plaatsen, maar deze zijn niet voor elke persoon of functie relevant. Als je wilt kun je referenties vermelden, interesses die je hebt, certificaten die je behaald hebt of cursussen die je gevolgd hebt. Ook de verplichte onderdelen kunnen voor sommige functies irrelevant zijn. Zo kan het bijvoorbeeld onzinnig zijn om je beheersing van de Russische taal te vermelden voor een functie als leraar Nederlands. Vraag jezelf daarom altijd af of een ervaring of vaardigheid relevant is voor de functie.

Stap 5: Schrijf je een krachtige en persoonlijke profieltekst

De profieltekst is de perfecte plek om je cv persoonlijker te maken. In een paar korte, krachtige zinnen geef je beknopt je ervaring weer en laat je zien hoe positief en gedreven je bent. Maak er echt een verhaaltje van, geen saaie lijst met opsommingen. Zo geef je jouw cv kleur, dynamiek en frisheid. Gebruik onze tips voor het schrijven van een verbluffende profieltekst!

Benoem de volgende onderdelen in je profieltekst:

  • Je huidige of laatste functie/titel, het liefst met een sprekend bijvoeglijk voornaamwoord. Denk aan 'Innovatieve webontwikkelaar' of 'Creatieve kunstlerares'.
  • Je meest indrukwekkende prestaties en ervaringen.
  • Je meest kenmerkende vaardigheden, bestaande uit hard- en soft skills.
  • Overige informatie over jou die zeer relevant is voor de vacature.

De profieltekst moet eigenlijk een korte en krachtige samenvatting zijn van je hele cv. Vermijd lange en moeilijke zinnen, zorg dat jouw persoonlijkheid en prestaties centraal staan en laat woorden terugkomen die in de vacaturetekst staan.

profieltekst afbeelding

Krachtige profieltekst op je cv: dat doe je zo

Een krachtige profieltekst is cruciaal om je cv op een goede manier te beginnen. Het maakt je cv persoonlijker en je trekt gelijk de aandacht van de lezer...

Lees verder

Stap 6: Geef je werkervaring weer op je cv

Bij een omgekeerd chronologisch cv is de kans groot dat dit het belangrijkste onderdeel van jouw cv is. Dit onderdeel staat vaak hoog in je cv en springt snel in het oog. Beschrijf taken die je hebt uitgevoerd, wat je hiermee bereikt hebt, en wat je ervan hebt opgestoken. Als je veel werkervaringen hebt kun je irrelevante beroepen beter weglaten. Zo voorkom je dat je cv te lang of onoverzichtelijk wordt en met enkel relevante functies maak je meer indruk op een recruiter of werkgever. Schrijf ook geen ellenlange teksten bij je werkervaringen, zorgt dat je cv duidelijk en beknopt blijft.

Vermeld indien mogelijk gedetailleerde beschrijvingen van je prestaties. Noem cijfers, percentages en projecten die laten zien dat jij echt voor meerwaarde zorgt. Is een bedrijf of de omzet gegroeid dankzij jou? Is de beoordeling van een bedrijf omhoog geschoten door jouw inzet? Hoe specifieker je zulke prestaties weet te benoemen, hoe indrukwekkender recruiters en werkgevers dit vinden.

💡Pro tip:

Achteraf bedenken welke prestaties je behaald hebt en welke cijfers hierbij horen kan een moeilijke taak zijn. Daarom is het verstandig om tijdens je loopbaan bij te houden wat je bereikt hebt, dan heb je deze informatie altijd snel tot je beschikking.

Vermeld de volgende gegevens bij een werkervaring:

  • Functietitel, bedrijfsnaam en locatie
  • Maand en jaar wanneer je in- en uit dienst bent gegaan
  • Een beknopte beschrijving van je resultaten en prestaties
werkervaring afbeelding

Zo vermeld je werkervaring op je cv!

Veel mensen vinden het moeilijk om invulling te geven onder het kopje ‘werkervaring’. Welke functies plaats ik op mijn cv? Moet ik al mijn voorgaande banen...

Lees verder

Stap 7: Geef je opleidingen weer op je cv

Als je niet veel werkervaring hebt is dit een zeer belangrijk onderdeel van je cv. Voor sommige functies is het hebben van bepaalde diploma's vereist, in dit geval is het ook van groot belang om je gevolgde opleidingen en behaalde diploma's te vermelden. Als je veel opleidingen gedaan hebt laat je irrelevante opleidingen weg. Vermeld per opleiding de belangrijkste zaken die je geleerd hebt. Ook opleidingen plaats je in de omgekeerde chronologische volgorde.

opleiding afbeelding

Zo vermeld je opleidingen op je cv!

Het is heel belangrijk om op je cv relevante opleidingen en diploma's te plaatsen. Werkgevers en recruiters gebruiken deze informatie om kandidaten te...

Lees verder

Stap 8: Geef je vaardigheden weer op je cv

In dit onderdeel komen je skills, talenten en capaciteiten aan bod. Naast je profieltekst wordt dit onderdeel vaak als één van de eerste bekeken. Voor bepaalde functies kunnen sommige vaardigheden vereist zijn. Voorkom vermeldingen van irrelevante vaardigheden, maar laat wel je veelzijdigheid zien. Het is van belang dat je zowel hard skills als soft skills benoemt.

💡Pro tip:

Gebruik indien mogelijk dezelfde kernwoorden als de vacaturetekst of functieomschrijving.

Hard skills

Hard skills verwijzen naar praktische kennis, bijvoorbeeld de beheersing van een bepaalde programmeertaal als ontwikkelaar. Je kunt aantonen wat je weet of wat je gemaakt hebt. Soms worden deze hard skills ook getoetst bij een gesprek, je moet bijvoorbeeld aantonen dat je kennis toereikend is voor de functie. Hard skills gebruik je bij je dagelijkse bezigheden.

Soft skills

Soft skills zijn niet meetbaar. Denk aan je sociale vaardigheden, je manier van denken, team-player kwaliteiten of leiderschap. Deze skills zijn zeker belangrijk om te vermelden, ongeacht voor welke functie. Ze zijn voor werkgevers lastig om te toetsen, en moeten daarom altijd in combinatie met hard skills worden vermeld.

vaardigheden afbeelding

Vaardigheden op je cv vermelden

Jij wilt natuurlijk zo snel mogelijk laten zien aan een werkgever of recruiter waar je allemaal goed in bent. Maar hoe pak je dit het beste aan? Hoe voorkom je...

Lees verder

Stap 9: Geef je talen weer op je cv

In de 21e eeuw is het voor veel beroepen van groot belang dat je meerdere talen beheerst. Vermeld de talen die je beheerst daarom apart op je cv. Geef ook je taalvaardigheidsniveau aan: matig, redelijk, goed, vloeiend of moedertaal of selecteer een niveau van het Europees Referentiekader voor de Talen.

💡Pro tip:

Net zoals voor andere 'verplichte' cv onderdelen, vermeld alleen als het relevant is voor de functie. Veel, maar niet alle beroepen vereisen kennis van meerdere talen.

talen afbeelding

Talen op je cv?

Spreek of beheers jij meerdere talen en wil je dit laten zien op je cv? Is het voor elke functie van belang om met je talenkennis te pronken? Welke talen moet...

Lees verder

Stap 10: Finishing Touch

Als het goed is heb je nu een overzichtelijk cv met jouw ervaringen en vaardigheden duidelijk zichtbaar. Ook heb je krachtige teksten geschreven, een mooie template gekozen en sta je te popelen om je cv naar zoveel mogelijk bedrijven te versturen. Om je cv nog net iets beter te maken geven we je nog een aantal tips!

  • Lees de vacaturetekst nog eens goed door, en zoek naar trefwoorden. Gebruik exact dezelfde woorden meerdere keren in je cv, zo laat je zien dat jij bij uitstek de perfecte kandidaat bent!
  • Wees origineel. Heb je tekst gekopieerd van het internet? Niet doen! Schrijf persoonlijke en krachtige teksten die een recruiter nog nooit eerder heeft gelezen. Voorkom saaie zinnen, maar laat de woorden sprankelen!
  • Laat je cv door een kennis lezen. Lopen de zinnen lekker? Leest je cv makkelijk weg? Staan er geen taalfouten in je cv?
  • 💡Pro tip:

    Misschien vind je het spannend om je cv door iemand anders te laten lezen. Maar onderschat niet hoe waardevol dit is, zelf kijk je snel over je eigen fouten heen!

  • Stap in de schoenen van een recruiter. Bedenk waarom jij jezelf een geschikte kandidaat zou vinden, en of jouw cv hier goed bij aansluit.

Do's en don'ts

Hieronder vind je nog een overzicht met alle do's en don'ts voor het maken van een cv. Als je cv aan alle 'regels' voldoet ben je hard op weg richting je droombaan!

👍 Do's
  • Gebruik professioneel ontworpen cv templates.
  • Gebruik een tool die speciaal gemaakt is voor cv's, zodat je razendsnel en gemakkelijk een top cv kunt creëren.
  • Gebruik layouts die gemaakt en getest zijn door professionals.
  • Kies een vormgeving en kleur die bij jouw persoonlijkheid en bij de functie past.
  • Vereiste onderdelen op je cv vermelden als deze relevant zijn.
  • Alleen relevante ervaringen en vaardigheden vermelden.
  • Krachtige samenvatting schrijven waarin al jouw relevante prestaties een plaats krijgen.
  • Heldere zinnen en relevante woorden gebruiken om je profieltekst persoonlijk te maken.
👎 Don'ts
  • Software gebruiken die niet handig is voor het maken van cv's, en waarbij je niet gemakkelijk van design of indeling kunt veranderen.
  • Je cv niet als PDF versturen.
  • Zelf veel tijd besteden aan het ontwerpen van een mooi design, wij hebben dit al voor je gedaan!
  • Een ontwerp kiezen die niet bij een bedrijf past.
  • Alles op je cv willen plaatsen, zo zorg je er alleen voor dat je cv rommelig en onoverzichtelijk wordt.
  • Belangrijke onderdelen weglaten of te weinig aandacht aan besteden.
  • Ellenlange zinnen of onduidelijkheden in je profieltekst plaatsen.
  • Je profieltekst te lang maken; laat het echt een beknopte samenvatting zijn!

Als het goed is ben je nu goed op weg om een cv-professional te worden en sta je te popelen om een ijzersterk cv te maken. Wij hebben de perfecte cv-templates al voor je gemaakt, jij kunt je gaan focussen op net zulke goede teksten. Veel tevreden klanten gingen je voor, word ook een cv-expert en start direct. Veel succes!

Maak je cv