Inhoudsopgave

Spreek of beheers jij meerdere talen en wil je dit laten zien op je cv? Is het voor elke functie van belang om met je talenkennis te pronken? Welke talen moet je altijd vermelden op je cv? Moet je taalvaardigheden wel of niet op je cv vermelden? In dit artikel gaan we je laten zien hoe en welke je talen het beste kunt weergeven op je cv.

Taalvaardigheden vermelden op je cv?

Het antwoord op deze vraag is heel kort: Ja! Wel is dit afhankelijk van een aantal zaken. Is de taal relevant voor je functie? Wat is je taalvaardigheidsniveau? Zegt de taal iets over jouw kennis/niveau?

Het kan in ieder geval nooit kwaad om alle talen die je beheerst te vermelden. Je zult namelijk nooit afgestraft worden door werkgevers omdat je teveel talen spreekt. Te weinig kan wel, want voor sommige beroepen is het noodzakelijk dat je bepaalde talen spreekt/schrijft. Werkgevers zijn daarom vaak benieuwd naar jouw talenkennis, en daarom is het zeker verstandig om talen op je cv te plaatsen. Voor veel beroepen heb je tegenwoordig beheersing nodig van meer talen dan alleen Nederlands. Denk aan communicatie met buitenlandse klanten, leveranciers, het volgen van bijv. een Engelstalige cursus etc.

Wordt er in een vacature specifiek naar je beheersing van een bepaalde taal gevraagd? Dan is het uiteraard van noodzaak dat je in ieder geval deze je taalvaardigheidsniveau van deze taal op je cv plaatst. En ook zonder dat er om gevraagd wordt kan het in ieder geval geen kwaad om de door jou beheerste talen op je cv te plaatsen!

Geen taalvaardigheden vermelden

Het kan zijn dat je geen tweede taal beheerst. Gelukkig is het niet voor elke baan noodzakelijk dat je een woordje over de grens spreekt, dus je hoeft je niet gelijk zorgen te gaan maken. Ook als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan als postbezorger of schoonmaker is het niet noodzakelijk om je talenkennis te vermelden. Het mag uiteraard wel!

Verschillende taalvaardigheidsniveau's

Als je een taal op je cv plaatst, is het ook belangrijk dat je vermeldt hoe goed je deze taal beheerst. Per taal kun je een niveau aangeven volgens de indeling van het Europees Referentiekader voor de Talen. Je kunt er ook voor kiezen om te vermelden of je een taal matig, redelijk, goed of vloeiend spreekt, of dat een taal je moedertaal is.

1. Matige beheersing: Je taalvaardigheidsniveau is heel basis. Je kunt jezelf enigszins redden, denk aan begroetingen en simpele vragen/antwoorden. Dit niveau kom je vaak tegen bij mensen die in het buitenland op vakantie gaan en zich daar prima kunnen redden.

2. Redelijke beheersing: Je kunt vloeiender gesprekken voeren, al is je woordenschat nog niet toereikend voor professionele of ingewikkelde onderwerpen.

3. Goede beheersing: Je taalvaardigheidsniveau is goed genoeg voor een professionele omgeving. Je kunt zelfverzekerd gesprekken voeren met collega's of klanten, je kunt in de betreffende taal een cursus volgen of uitgebreide artikelen lezen. Wel is nog duidelijk dat de taal niet je moedertaal is, je hebt ondersteuning nodig bij bepaalde uitdrukkingen of woorden, of je uitspraak kan nog net niet goed zijn.

4. Vloeiende beheersing: Je kunt je volledig redden in deze taal, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Je hebt geen hulp meer nodig en je ervaart nergens meer belemmeringen tijdens het communiceren, ook niet als het ingewikkelde materie betreft.

5. Moedertaal: De taal maakt een belangrijk deel van je leven uit en je beheerst deze volledig zonder er bij na te denken. Dit niveau is gebruikelijk wanneer je een taal van kinds af aan of een groot deel van je leven intensief hebt gesproken of nog steeds spreekt.

De eerste 2 niveau's zijn in een professionele omgeving waarschijnlijk niet interessant, maar je mag ze toch altijd vermelden op je cv, zeker als je geen andere talen op een hoger niveau beheerst. Talen waarvan je taalvaardigheidsniveau tussen niveau 3 en 5 ligt zijn in ieder geval altijd het vermelden waard.