Inhoudsopgave

Bij sollicitaties die per post verstuurd worden, is het nodig om je adres te vermelden. Logisch. Maar geldt dit ook voor online sollicitaties? Wat heeft een werkgever of recruiter aan je adres bij een online sollicitatie? Deze vraag willen wij in dit artikel beantwoorden zodat jij nog beter wordt in het opstellen van een goed cv!

Als je online naar een voorbeeld cv zoekt, staat daar meestal een volledig adres (straatnaam, huisnummer, woonplaats en postcode) in vermeld. Het staat over het algemeen bij je persoonlijke gegevens, en geeft wat meer 'volledigheid' aan je cv. Toen de meeste sollicitaties nog per post werden verstuurd was het adres uiteraard noodzakelijk, de reactie op je sollicitatie kwam namelijk ook per post. Logisch dat de werkgever of recruiter dan je adres nodig heeft. Maar tegenwoordig solliciteren we vaak per e-mail of via een online formulier. Wat is het nut van je adres dan nog voor een werkgever?

Adres niet vermelden

Je adres weglaten is geen goed idee. Alleen je woonplaats dan? Ook dat is niet aan te raden. Het beste is om gewoon volledig te zijn in je adres. Het weglaten van een (volledig) adres kan namelijk veel vragen oproepen bij een werkgever of recruiter. Heeft deze sollicitant iets te verbergen? Is hij/zij iets vergeten of is deze persoon altijd slordig? Dit is absoluut geen indruk die je wilt geven, dus vermeld je volledige adres. Ook als je online solliciteert!

Privacy

Een reden om je adres niet te willen vermelden, is omdat je je zorgen maakt over je privacy. Als je veel sollicitaties stuurt weten ook veel mensen jouw adres. Echter hoef je je hier in principe geen zorgen over te maken, aangezien sinds 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is. Deze wet houdt in dat een werkgever verplicht is om het cv en de sollicitatiebrief na afwijzing binnen 4 weken te vernietigen of terug te sturen (als het niet om een e-mail gaat).

Nut van adres op je cv

Voor een werkgever of recruiter is je adres zeker relevant, ook al sturen ze geen reactie via de post. Zo kan de werkgever of recruiter bijvoorbeeld snel zien of jij in de buurt van het bedrijf woont of niet. Dit kan voor sommige beroepen erg belangrijk zijn, en hier mogen werkgevers ook op selecteren. Ook voor het berekenen van eventuele reiskosten heeft een werkgever jouw adres nodig. En mocht je worden aangenomen, is je adres ook vereist voor de loonadministratie. In onze cv-maker heb je apart velden waar je jouw adres kunt invullen. Doen dus!

Do's
  • Volledig adres vermelden
  • Professioneel template gebruiken
Don'ts
  • Adres weglaten op je CV
  • Alleen woonplaats vermelden