Inhoudsopgave

Het kan zijn dat je een vacature tegenkomt waarin aangegeven wordt dat het bedrijf graag referenties ontvangt. Wat zijn referenties precies, en hoe vermeld je ze op je cv? In deze blog lees je alles wat je moet weten over referenties, en wat de valkuilen zijn bij het vermelden van referenties.

Wat is een referentie?

Je kunt een referentie zien als een soort review. Maar dan niet over een product of dienst, maar over jou. Iemand die jou kent en iets kan zeggen over jouw functioneren, persoonlijkheid of vaardigheden. Zo kan een bedrijf een goede indruk krijgen van hoe jij in de praktijk functioneert, op je cv kun je jezelf namelijk beter voordoen dan je daadwerkelijk bent. Positieve referenties zijn daarom krachtige tools tijdens het solliciteren, het kan namelijk betrouwbaarder klinken als iemand anders zegt dat jij je werk goed doet dan wanneer je dit zelf doet. Referenties hoeven niet perse (ex-)collega's te zijn. Het kan ook gaan om bijvoorbeeld een leraar, iemand die lid is van dezelfde vereniging etc.

Wanneer plaats je referenties op je cv?

Plaats alleen referenties op je cv als hier om gevraagd wordt in de vacature. Het is heel normaal om een cv zonder referenties op te sturen, het gebeurd namelijk ook vaak dat referenties pas later in de sollicitatieprocedure gevraagd worden, of soms helemaal niet. Als er meerdere sollicitanten zijn die even bekwaam lijken te zijn kan een bedrijf vragen om referenties om zo de beste kandidaat te vinden. Dus, alleen referenties plaatsten als deze gevraagd worden.

Als er niet om referenties gevraagd wordt is het nog wel een idee om aan te geven op je cv dat je op aanvraag wel referenties hebt. Bijvoorbeeld: Referenties op aanvraag beschikbaar. Maar ook dit is niet verplicht.

Het is voor werkgevers niet toegestaan om bijvoorbeeld oud-werkgevers van jou te benaderen als je deze niet als referentie hebt vermeld. Dit mag alleen als ze jou daar eerst toestemming voor hebben gevraagd, of als je deze persoon dus zelf als referentie op je cv hebt staan.

Hoe vermeld je referenties op je cv?

Met onze cv-maker kun je eenvoudig referenties toevoegen aan je cv, op elke cv-template is deze optie beschikbaar. Je vult de naam van de referaat in, vermeld het bedrijf waar hij/zij werkt (indien van toepassing) en je plaats zijn/haar e-mailadres en telefoonnummer zodat het bedrijf contact kan opnemen met de referaat.

Let op:

Vraag altijd eerst toestemming voordat je de contactgegevens van een referaat op je cv plaatst.

Voorbeeld van referenties op een cv:

Voorbeeld referenties

Hoeveel referenties kun je vermelden op je cv?

Er is geen regel over het aantal referenties dat je mag vermelden op je cv. Wij raden aan om het tussen de 2 en de 5 te houden. Meer dan 5 is onnodig en dit maakt je cv al snel te lang, slechts 1 ziet er ook niet goed uit omdat het er dan op lijkt dat je verder niemand kon vinden.

Wie kun je vragen als referentie?

Kies uiteraard iemand die iets positiefs over jou kan zeggen. Dus geen collega waar je regelmatig ruzie mee hebt, of iemand die jou ontslagen heeft. Als je meerdere referenties wilt, probeer dan een diverse selectie te maken. Dus niet allemaal collega's uit hetzelfde team en van hetzelfde bedrijf (tenzij je verder nergens relevante referenties kunt krijgen). Denk bijvoorbeeld aan één directe (ex-)collega, een manager, en iemand die een andere functie bekleed binnen het bedrijf.

💡Pro tip:

Vraag geen vrienden of familieleden als referenties. Dit komt onbetrouwbaar over, deze mensen zijn namelijk bevooroordeeld. Probeer te kiezen uit professionele relaties.

Ik heb geen referenties! Wat nu?

Het kan gebeuren dat er in een vacature om referenties gevraagd wordt, maar je kunt niemand bedenken. Als je nog jong bent en niet veel werkervaring hebt, denk dan aan een docent, stagebegeleider, of zelfs een medestudent waar je mee hebt samengewerkt. En als je al wel wat werkervaring hebt, probeer echt iemand te vinden die iets positiefs over jou kan zeggen. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, kort en krachtig is beter! Als je er echt niet uitkomt kun je dit het beste aangeven bij het bedrijf. Als je dit niet doet, maar ook geen referenties plaatst lijkt het of je dit vergeten bent. Altijd eerlijk en open zijn dus!

LinkedIn

Tegenwoordig werkt LinkedIn ook als een cv, mogelijk zelfs inclusief referenties. Je kunt namelijk iemand een aanbeveling laten schrijven over jou, die jij kunt weergeven op je profiel. Dit is verstandig om te doen, werkgevers kijken namelijk vrijwel altijd op je LinkedIn profiel als je deze hebt. Probeer je profiel daarom zo compleet en professioneel mogelijk te maken. En laat bijvoorbeeld een collega een aanbeveling schrijven, dan heb jij je eerste referentie al binnen!

Heb je nog geen aanbevelingen op je LinkedIn profiel? Niet getreurd, je kunt ons voorbeeld bericht gebruiken om deze naar je collega's of andere relaties te sturen, er is vast wel iemand die iets over jou te zeggen heeft!

Beste [naam],

Gaat alles goed met je?
Zou je het zien zitten om een aanbeveling over mij te schrijven over de tijd dat we samen aan [project naam] hebben gewerkt? Ik zou het heel erg op prijs stellen!

Ik hoor het graag van je.

Met vriendelijke groet,

[Jouw naam]

Wat wordt er gevraagd aan referenties?

Voordat je referenties kiest is het belangrijk om te weten wat er ongeveer gevraagd kan worden aan deze referenties. Als je dit weet, weet je namelijk ook welke mensen hier positieve antwoorden op kunnen geven. Daarom bij deze een overzicht van de 10 meest gestelde vragen aan referenties:

  1. Klopt het dat je met deze persoon hebt gewerkt, en kun je zijn/haar functie en taken bevestigen?
  2. Wat was jouw relatie tot deze persoon?
  3. Kan deze persoon goed samenwerken met zijn/haar collega's?
  4. Hoe vond je het persoonlijk om met deze persoon te werken?
  5. Verwacht jij dat deze persoon geschikt is voor de functie waar hij/zij naar solliciteert?
  6. Wat zijn de sterke en zwakke punten van deze persoon?
  7. Verwacht je dat deze persoon bij ons bedrijf/organisatie past?
  8. Is deze persoon betrouwbaar?
  9. Wat zijn ontwikkelpunten waar deze persoon nog aan zou kunnen werken?
  10. Zijn er nog overige bijzonderheden die ik over deze persoon moet weten?

Conclusie

  1. Als er niet om gevraagd wordt in de vacature plaats je geen referenties op je cv. Mogelijk komt het later in de sollicitatieprocedure wel aan bod.
  2. Kies als je referenties plaatst een divers groepje mensen die vanaf verschillende posities iets positiefs over jou kunnen zeggen.
  3. Vraag van tevoren altijd toestemming aan iemand voordat je zijn/haar contactgegevens op je cv plaatst.
  4. Selecteer alleen professionele relaties, geen vrienden of familieleden. Zo kom je professioneel over tijdens je sollicitatie!
👍 Do's
  • Alleen referenties vermelden als hier om gevraagd wordt
  • Niet meer dan 5, niet minder dan 2 referenties vermelden
  • De referenties altijd om toestemming vragen voor het vermelden van hun contactgegevens
  • Een divers groepje personen vermelden die vanaf verschillende kanten positieve zaken over jou kunnen vermelden
  • Aanbevelingen op LinkedIn proberen te krijgen
👎 Don'ts
  • Altijd referenties op je cv plaatsen, ook als hier niet om gevraagd wordt
  • Teveel referenties vermelden, of slechts 1 referentie plaatsen
  • Geen toestemming vragen voor het vermelden van contactgegevens
  • Vrienden of kennissen als referenties vermelden