Inhoudsopgave

Jij wilt natuurlijk zo snel mogelijk laten zien aan een werkgever of recruiter waar je allemaal goed in bent. Maar hoe pak je dit het beste aan? Hoe voorkom je een waslijst aan vaardigheden die er niet of nauwelijks toe doen? Dat en meer gaan we beantwoorden in dit artikel, zodat jouw cv een duidelijk overzicht geeft van jouw indrukwekkende skills!

Waarom is het nodig om je vaardigheden te vermelden?

Heel simpel. Je wilt ervoor zorgen dat een werkgever of recruiter in één oogopslag kan zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Je zorgt er dus voor dat hij niet je hele cv moet gaan scannen opzoek naar jouw skills, je geeft een beknopt overzicht van welke vaardigheden jij beheerst en op welk niveau je dit doet. Als je precies de vaardigheden weet te vermelden waarnaar een bedrijf op zoek is, is de kans zeer groot dat je op een eerste gesprek mag komen. Vermeld je echter allerlei vaardigheden behalve de relevante, dan kun je verwachten dat je cv opzij geschoven wordt. En dat willen we natuurlijk voorkomen!

Verschillende soorten vaardigheden

Misschien heb je er wel eens van gehoord. 'Hard skills' en 'soft skills'. Wat zijn dit precies? Waarom zijn sommige vaardigheden 'hard' en andere 'zacht'? Dit duidt op het verschil in meetbaarheid. Hard skills zijn meetbaar, soft skills niet. Hard skills verwijzen naar praktische kennis, bijvoorbeeld programmeren. Je kunt aantonen wat je weet of wat je gemaakt hebt. Soms worden deze hard skills ook getoetst bij een gesprek, je moet bijvoorbeeld aantonen dat je kennis toereikend is voor de functie. Soft skills zijn niet meetbaar. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over omgang met anderen, je manier van denken, en hebben betrekking op je persoonlijkheid. Deze skills zijn zeker belangrijk om te vermelden, ongeacht voor welke functie. Maar ze zijn dus voor werkgevers lastig om te toetsen, en moeten altijd in combinatie met hard skills worden vermeld.

Welke vaardigheden zijn het belangrijkst?

Zoals we zojuist schreven zijn hard skills en soft skills allebei belangrijk. Maar voor een werkgever zijn hard skills in de eerste plaats van belang, omdat deze snel aan kunnen tonen of jij de kennis in huis hebt of de skills beheerst om een bepaalde functie uit te gaan voeren. Daarna kijken ze naar soft skills, pas jij in een team en bij de bedrijfscultuur? Een aantal belangrijke soft skills zijn bijvoorbeeld:
- Sociale vaardigheden
- Communicatieve vaardigheden
- Leergierigheid
- Creatief denkvermogen
- Flexibiliteit

Hoe vermeld ik mijn vaardigheden op mijn cv?

Al onze cv-templates hebben een aparte sectie voor vaardigheden. Hier kun je een duidelijk overzicht maken van jouw belangrijkste hard- en soft skills, om in één oogopslag duidelijk te maken dat de werkgever of recruiter niet verder hoeft te zoeken, jij beheerst alle gevraagde skills! Het is ook verstandig om een aantal vaardigheden in je profiel en in je werkervaring omschrijvingen te vermelden. Dan kun je ze mooi integreren in de tekst, en wordt je cv persoonlijker. Probeer de belangrijkste vaardigheden op deze manier meerdere keren terug te laten komen!

Welke vaardigheden kan ik beter overslaan?

Het kan aantrekkelijk lijken om zoveel mogelijk vaardigheden te vermelden, zodat duidelijk wordt wat jij allemaal in huis hebt en dat je van alle markten thuis bent. Doe dit niet! Het is compleet onzinnig om te vermelden dat je goed in tafeltennis bent als je solliciteert naar de functie van advocaat. Verdiep je in het bedrijf, de functie, de vacature en de branche van je functie. Welke vaardigheden zijn vereist? Welke hard- of soft skills passen goed bij de functie? Gebruik in je cv dezelfde woorden als in de functieomschrijving. Dan weet je zeker dat je goed zit. Gaat het om een jonge, frisse start-up? Dan kan het vermelden van je creatieve denkvermogen geen kwaad. Is vooral strakke planning en repeteer werk belangrijk? Dan is het misschien niet nodig om te vermelden dat je een kei bent in out-of-the-box denken. Vermijd ellenlange teksten, waslijsten aan vaardigheden en vermeld natuurlijk ook geen vaardigheden die je niet echt beheerst. Blijf ook altijd eerlijk over je niveau, dan bereik je vaak het meest!

Conclusie

Kort, maar krachtig. Dat is ons advies. Vermeld hard- en soft skills die passen bij de functie, en laat deze een paar keer terugkomen op je cv. Verdiep je goed in een bedrijf zodat je precies de juiste woorden weet te vermelden, dit scheelt meer dan je denkt!

Do's
  • Verdiep je in de functie
  • Vermeld hard- en soft skills
  • Vermeld enkel relevante vaardigheden
Don'ts
  • Een waslijst aan vaardigheden vermelden
  • Niet eerlijk zijn over je vaardigheden
  • Ellenlange teksten schrijven