Inhoudsopgave

Een professioneel cv maken als student: zo doe je dat

Als student is het belangrijk om je cv te laten opvallen, het is namelijk jouw visitekaartje. Dus als je graag kans wilt maken op een baan is het belangrijk jezelf en je vaardigheden overzichtelijk en professioneel te presenteren. Zorg ervoor dat er geen taal- en spelfouten in je cv staan, en laat deze altijd nalezen door een bekende. Zelf zie je namelijk snel je eigen fouten over het hoofd! Ook het uiterlijk van je cv is natuurlijk van groot belang. Als jouw cv er veel mooier uitziet dan die van je concurrenten heb je al een flinke voorsprong. Daarom raden wij je aan één van onze professionele cv-templates te gebruiken. Dan weet je zeker dat je cv er gelikt uitziet, en kun jij je focussen op de inhoud.

Belangrijke onderdelen in een student-cv

Om je cv zo volledig mogelijk te maken zijn onderstaande onderdelen aanbevolen om altijd op je cv te vermelden. Het belangrijkste van alles is dat je probeert zoveel mogelijk relevante informatie te vermelden, en deze ook zo duidelijk mogelijk op je cv zet. Als student is je opleiding vaak nog het meest relevant. Daarom is het in de meeste gevallen verstandig om dit onderdeel bovenaan je cv te plaatsen. Zorg ook dat je relevante vaardigheden goed zichtbaar zijn. Zorg in ieder geval dat de volgende onderdelen op je cv terugkomen:

Personalia

Als student kun je de sectie 'Personalia' op je cv gebruiken om belangrijke persoonlijke informatie te verstrekken. Dit zijn de elementen die je kunt toevoegen:

 • Volledige naam: vermeld je volledige naam zoals deze ook op officiële documenten staat. Hierdoor wordt het voor werkgevers gemakkelijk om je te identificeren.
 • Contactgegevens: voeg je adres, telefoonnummer en e-mailadres toe. Zorg ervoor dat deze gegevens actueel zijn, zodat werkgevers je kunnen bereiken voor een sollicitatiegesprek.
 • LinkedIn-profiel: als je een LinkedIn-profiel hebt en het professioneel is, voeg dan de link toe. LinkedIn is een handige manier voor werkgevers om meer over je professionele achtergrond te weten te komen.
 • Eventuele andere relevante links: als je een professionele blog, portfolio of een ander online profiel hebt dat relevant is voor de functie, overweeg dan deze links toe te voegen.
 • Nationaliteit en geboortedatum: in veel landen is het niet verplicht om je geboortedatum of nationaliteit op te nemen in je cv. Als je solliciteert naar een internationale functie, kan het echter handig zijn vanwege visumvereisten.
 • Profielfoto: het toevoegen van een professionele foto is optioneel en hangt af van de normen in het land en de branche waarin je solliciteert. In Nederland stellen veel werkgevers het op prijs, en het maakt je cv een stuk persoonlijker. Als je een foto toevoegt, zorg er dan natuurlijk wel voor dat het een duidelijke en formele foto is.
 • Profieltekst: In je profiel geef je een korte samenvatting van je prestaties en je ambities. Ook kun je dit stukje tekst gebruiken om je cv wat persoonlijker te maken, meer dan alleen een opsomming met feiten. Vaak wordt de profieltekst ook als eerste gelezen door werkgevers, denk hier dus goed over na. Hieronder vind je de profieltekst uit ons studenten cv voorbeeld:

"Als ambitieuze student Bedrijfseconomie ben ik gedreven om mijn analytische vaardigheden en kennis van financiën in te zetten om organisaties te helpen groeien. Met een sterke werkethiek en probleemoplossend vermogen, ben ik vastberaden om waarde toe te voegen aan elk project waar ik aan werk. Mijn sterke communicatieve vaardigheden stellen mij in staat om effectief samen te werken en resultaten te behalen."

Meer weten over het schrijven van een krachtig profiel? Lees dan onze blog Krachtige profieltekst op je cv: dat doe je zo.

Opleidingen

Als student is je opleiding een zeer belangrijk onderdeel van jouw cv. Grote kans dat je nog niet zoveel relevante werkervaring hebt, en je opleiding weerspiegelt je academische achtergrond en bekwaamheid. Dit gedeelte biedt werkgevers een inkijkje in het soort kennis en vaardigheden dat je hebt opgedaan tijdens je studie en waarom dit relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert. Denk aan je opleiding als een fundament, een solide basis waarop werkgevers kunnen vertrouwen dat je beschikt over bepaalde vaardigheden.

Zorg dat je bij het onderdeel Opleidingen altijd de meest recente opleiding bovenaan vermeldt. Je kunt eventueel ook vermelden of je een diploma behaalt hebt of niet, wat je eindcijfer was en andere details. Zie het voorbeeld hieronder:

Hbo Bedrijfseconomie, Hogeschool Utrecht
september 2018 - heden
Tijdens mijn huidige opleiding aan de Hogeschool Utrecht heb ik een stevige basis opgebouwd in bedrijfseconomie, financiële administratie en management. Mijn studie is gericht op praktische toepassingen van economische principes in het bedrijfsleven.

Meer weten over het vermelden van opleidingen op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je opleidingen op je cv!

Werkervaring

Ook al heb je misschien nog niet veel relevante werkervaring, toch is het goed om in ieder geval iets te kunnen vermelden. Denk ook aan cursussen, nevenactiviteiten zoals vrijwilligerswerk, stages of andere ervaringen die relevant kunnen zijn en laten zien wat je in huis hebt. Voeg waar mogelijk beschrijvingen toe waarin je actiewerkwoorden gebruikt en prestaties benoemd. Zie het voorbeeld hieronder:

Werkervaring:
Student-assistent Financiële Administratie, Hogeschool Utrecht
februari 2022 - heden
 • Assisteer docenten bij het voorbereiden van colleges en het beoordelen van opdrachten.
 • Begeleid kleinere groepen studenten tijdens werkcolleges.
 • Ondersteun bij administratieve taken en communicatie met medestudenten.
Stage Financiële Administratie, MKB Accountancy, Amersfoort
juni 2021 - september 2021
 • Verzorgde financiële administratie voor MKB-cliënten.
 • Assisteerde bij het opstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften.
 • Werkte samen met het team aan financiële analyses en rapportages.
Nevenactiviteiten:
Actief lid van de Studievereniging Bedrijfseconomie HU
Als actief lid van de studievereniging heb ik deelgenomen aan diverse evenementen, zoals bedrijfsbezoeken, workshops en netwerkbijeenkomsten. Hierdoor heb ik mijn professionele netwerk kunnen uitbreiden... etc.
Deelname aan workshops en evenementen gerelateerd aan financiële analyse en bedrijfseconomie
Door deel te nemen aan workshops en evenementen buiten mijn reguliere studie heb ik mijn interessegebieden kunnen verdiepen. Deze activiteiten hebben mijn inzicht in actuele ontwikkelingen in de bedrijfseconomie vergroot... etc.

Meer weten over het vermelden van werkervaring op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je werkervaring op je cv!

Vaardigheden

Relevante vaardigheden zijn misschien wel de belangrijkste zaken om op je cv te vermelden. Zo is namelijk in een oogopslag duidelijk of je bekwaam genoeg bent voor een bepaalde functie. Gebruik dezelfde kernwoorden die gevraagd worden in de vacature, zo sluit jouw cv perfect aan bij wat het bedrijf zoekt. Uiteraard moet je niet overdrijven over je niveau, wees realistisch en eerlijk.

Probeer 2 tot maximaal 8 relevante vaardigheden te noemen, en noem zowel softskills als hardskills. Dus vaardigheden die meetbaar zijn en bijvoorbeeld over je bekwaamheid met software gaan, en meer persoonlijke vaardigheden zoals je communicatie. Zie onderstaand voorbeeld:

 • Financiële administratie
 • Boekhoudsoftware (bijv. Exact, Twinfield)
 • Microsoft Excel
 • Teamwerk
 • Communicatieve vaardigheden
 • Probleemoplossend vermogen

Alles weten over hoe je vaardigheden op je cv plaatst? Lees dan de blog Vaardigheden op je cv vermelden.

Talen

Het is altijd goed om je talenkennis op je cv te vermelden. Zeker als het voor de functie van belang is dat je correct kunt communiceren in een bepaalde taal. Noem ook altijd je moedertaal.

 • Nederlands
 • Engels

Meer weten over hoe en waarom je talen op je cv plaatst? Lees dan de blog Talen op je cv?

Volledig voorbeeld

Bekijk hieronder het volledige student cv voorbeeld en doe er je voordeel mee.

student cv

Ben je geïnspireerd door dit voorbeeld? Dan is het nu tijd om jouw student-cv te maken! Binnen 10 minuten heb jij je beste cv ooit gemaakt, en ben je klaar om je droombaan te veroveren. Succes!

Maak je cv