Inhoudsopgave

Een goed opgesteld curriculum vitae (cv) is vaak de sleutel tot het openen van deuren naar nieuwe carrièremogelijkheden. Naast je werkervaring en opleidingen zijn nevenactiviteiten een belangrijk onderdeel van je cv. Deze activiteiten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je professionele kwalificaties en persoonlijkheid, waardoor werkgevers een breder beeld van je kunnen krijgen. In deze blog gaan we dieper in op waarom het vermelden van nevenactiviteiten op je cv belangrijk is en hoe je dit op een effectieve manier kunt doen.

Waarom zijn nevenactiviteiten belangrijk?

  1. Ze tonen je soft skills: nevenactiviteiten, zoals vrijwilligerswerk, hobby's, sportactiviteiten en betrokkenheid bij gemeenschapsprojecten, kunnen waardevolle soft skills aantonen, zoals leiderschap, teamwork, communicatie, en time management. Werkgevers zijn vaak op zoek naar kandidaten die niet alleen over de juiste technische vaardigheden beschikken, maar ook over de sociale en emotionele intelligentie om goed in een team te functioneren.
  2. Ze onderscheiden je van de concurrentie: Met de huidige competitieve arbeidsmarkt is het van cruciaal belang om je te onderscheiden van andere kandidaten. Nevenactiviteiten kunnen jouw cv uniek maken en werkgevers laten zien dat je bereid bent om een extra inspanning te leveren en je interesses en talenten buiten het werk te ontwikkelen.
  3. Ze kunnen aansluiten bij de bedrijfscultuur: Sommige nevenactiviteiten kunnen aansluiten bij de bedrijfscultuur en waarden van de organisatie waarnaar je solliciteert. Als een bedrijf bijvoorbeeld streeft naar maatschappelijke betrokkenheid, kan het vermelden van jouw vrijwilligerswerk voor een non-profitorganisatie in je cv een groot pluspunt zijn.
  4. Ze vullen gaten in je cv op: Als je enige tijd niet hebt gewerkt of een gat in je werkgeschiedenis hebt, kunnen nevenactiviteiten helpen om deze gaten op te vullen. Ze laten zien dat je actief bezig bent geweest en je vaardigheden hebt bijgehouden, zelfs als je niet in een formele functie was.

Hoe vermeld je nevenactiviteiten op je cv?

Nu je begrijpt waarom nevenactiviteiten belangrijk zijn, is het tijd om te leren hoe je ze effectief op je cv kunt vermelden.

  1. Maak een aparte sectie: Om je nevenactiviteiten duidelijk te presenteren, gebruik je een aparte sectie met de titel "Nevenactiviteiten" of "Extracurriculaire activiteiten" onder je werkervaring en opleidingen. In de cv-maker kun je bij iedere cv-template dit onderdeel toevoegen.
  2. Geef een beschrijving: Voor elke nevenactiviteit geef je een korte beschrijving, inclusief de naam van de activiteit, de data waarop je eraan hebt deelgenomen, en eventuele relevante details zoals je rol of verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat je benadrukt welke vaardigheden je hebt opgedaan of ontwikkeld tijdens de activiteit.
  3. Vermeld resultaten: Als je meetbare resultaten kunt noemen die verband houden met je nevenactiviteiten, zoals het aantal evenementen dat je hebt georganiseerd, het geld dat je hebt ingezameld, of de prestaties van je sportteam, aarzel dan niet om deze resultaten op te nemen. Dit kan werkgevers helpen de impact van je activiteiten beter te begrijpen.
  4. Prioriteer relevantie: Als je solliciteert naar een specifieke baan, richt je je op de nevenactiviteiten die het meest relevant zijn voor die functie. Bijvoorbeeld, als je solliciteert naar een leidinggevende positie, benadruk dan nevenactiviteiten waaruit leiderschapsvaardigheden blijken.
  5. Gebruik actiegerichte taal: Bij het beschrijven van je nevenactiviteiten, gebruik actiegerichte taal zoals "georganiseerd," "gecoördineerd," "geleid," om aan te tonen dat je proactief betrokken bent geweest.
  6. Houd het beknopt: Zorg ervoor dat je beknopt en duidelijk bent bij het beschrijven van je nevenactiviteiten. Werkgevers scannen vaak cv's snel, dus maak het gemakkelijk voor hen om de relevante informatie te vinden.

Het vermelden van nevenactiviteiten op je cv is niet alleen een manier om je professionele veelzijdigheid te laten zien, maar het kan ook je kansen vergroten om op te vallen in de concurrerende arbeidsmarkt. Door je nevenactiviteiten effectief te presenteren kun je ervoor zorgen dat je cv de aandacht krijgt die het verdient.