Inhoudsopgave

Plaats je wel of geen geboortedatum op je cv? Het lijkt iets onbelangrijks, maar er zijn toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je jouw geboortedatum op je cv wilt vermelden. In dit artikel geven we je een aantal voor- en nadelen, zodat jij zelf kunt beslissen of het voor jou verstandig is om deze informatie op je cv te plaatsen.

Leeftijdsdiscriminatie

Bij het vermelden van je geboortedatum kan een werkgever of recruiter snel zien hoe oud je bent. Op deze manier kunnen ze gaan selecteren op leeftijd, iets waar je rekening mee moet houden. Ook al is het verboden te discrimineren, het kan toch (onbewust) gebeuren dat een werkgever je geen kans geeft omdat hij/zij denkt dat je te oud of te jong bent voor een bepaalde functie. Om dit te voorkomen is het een optie om je geboortedatum, en dus je leeftijd, weg te laten van je cv.

Stereotypen

Dit gedeelte sluit eigenlijk perfect aan bij het bovenstaande gedeelte over discriminatie. Bij stereotypering staan twee leeftijdsgroepen centraal, namelijk jongeren en ouderen. Jongeren krijgen snel de stempel van lui, niet veel ervaring, maar ook snel lerend en op de hoogte van de nieuwste technologieën. Ouderen worden gezien als conservatief, duur, onhandig met nieuwe technologieën maar juist wel ervaren en doordacht. Natuurlijk kloppen deze stereotyperingen lang niet altijd. Toch is het goed om dit in je achterhoofd te houden. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een startersfunctie en je bent 50 jaar, dan kan het slim zijn om je geboortedatum weg te laten en pas bij het gesprek aan te geven waarom jij, ondanks je leeftijd, geschikt bent voor deze functie. Maar als je bijvoorbeeld 20 jaar bent is het wel verstandig om bij een sollicitatie naar deze startersfunctie jouw geboortedatum te vermelden op je cv, in dat geval kun je spreken van positieve discriminatie. Je krijgt dan waarschijnlijk voorrang op iemand die 50 is en zijn/haar geboortedatum ook heeft vermeld.

Jonger dan 18 jaar

In bepaalde gevallen mag, of moet een werkgever je uitsluiten van het sollicitatieproces als je jonger dan 18 jaar bent. Voor deze leeftijdsgroep gelden namelijk strenge regels. Bijvoorbeeld als de functie gevaarlijk of schadelijk kan zijn voor de gezondheid of veiligheid van jongeren onder de 18 jaar. Deze jongeren mogen ook niet met bepaalde stoffen of machines werken.

Conclusie

Als je erg jong of juist al wat op leeftijd bent, of je bent bang dat om een andere reden het vermelden van je geboortedatum op je cv je kansen op een baan verkleint, laat dan je leeftijd weg. Is dit niet het geval, dan is het goed om je geboortedatum wel te vermelden. Zo wek je nooit de indruk dat je iets vergeten bent, of iets te verbergen hebt. Als voor jouw leeftijd positieve discriminatie kan gelden is het helemaal verstandig om je geboortedatum te vermelden.