Inhoudsopgave

Een professioneel cv maken als accountant: zo doe je dat

Als accountant is het van essentieel belang om je cv te laten uitblinken, aangezien het jouw professionele visitekaartje is. Als je serieus wilt meedingen naar een positie in de financiële wereld, is het cruciaal om jezelf en je vaardigheden overzichtelijk en professioneel te presenteren. Zorg ervoor dat er geen grammaticale fouten in je cv staan en laat het altijd nakijken door een bekende. Een frisse blik kan namelijk gemakkelijk je eigen fouten opsporen. Het visuele aspect van je cv is ook van groot belang. Een verzorgd en aantrekkelijk ontwerp geeft je direct een voorsprong op de concurrentie. Daarom raden wij aan om een van onze professionele cv-templates te gebruiken. Zo weet je zeker dat jouw cv er gestroomlijnd uitziet, en kun jij je richten op de inhoud.

Belangrijke onderdelen in een accountant-cv

Om je accountant-cv zo informatief mogelijk te maken, worden hieronder de aanbevolen onderdelen beschreven die je altijd zou moeten opnemen. Het is van groot belang dat je probeert zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken en deze duidelijk op je cv te presenteren. In de wereld van accountancy is je opleiding vaak van groot belang. Daarom is het verstandig om dit gedeelte bovenaan je cv te plaatsen. Zorg er ook voor dat je relevante vaardigheden goed zichtbaar zijn. Hier zijn de essentiële onderdelen voor je accountant-cv:

Personalia

Als accountant kun je het gedeelte Personalia gebruiken om belangrijke persoonlijke informatie te verstrekken. Voeg de volgende elementen toe:

 • Volledige naam: vermeld je volledige naam zoals op officiële documenten.
 • Contactgegevens: voeg je adres, telefoonnummer, en e-mailadres toe.
 • LinkedIn-profiel: indien relevant, voeg de link naar je professionele LinkedIn-profiel toe.
 • Andere relevante links: overweeg het toevoegen van links naar een professionele blog, portfolio, of andere online profielen.
 • Nationaliteit en geboortedatum: afhankelijk van de internationale context.
 • Profielfoto: optioneel, maar kan je cv een stuk persoonlijker maken.

Profieltekst

In je profiel geef je een beknopte samenvatting van je prestaties en ambities als accountant. Maak je cv persoonlijker door deze tekst te gebruiken voor meer dan alleen een opsomming van feiten. Werkgevers lezen vaak als eerste de profieltekst, dus overweeg dit zorgvuldig.

"Resultaatgerichte en ervaren accountant met meer dan 25 jaar bewezen successen in financieel management, belastingadvies en boekhoudkundige processen. Mijn strategische denkwijze, gecombineerd met diepgaande kennis van financiële rapportage en compliance, heeft bijgedragen aan het succesvol leiden van diverse financiële teams en het adviseren van klanten voor optimale bedrijfsprestaties."

Meer weten over het schrijven van een krachtig profiel? Lees dan onze blog Krachtige profieltekst op je cv: dat doe je zo.

Werkervaring

Als je nog niet veel relevante werkervaring hebt als beginnend accountant kan het lastig zijn om dit onderdeel te vullen, maar toch is het belangrijk om iets te vermelden. Denk aan stages, cursussen, nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk die je vaardigheden aantonen en relevant zijn voor de accountancy. Heb je al wel veel ervaring? Dan is dit hét onderdeel waar je jouw prestaties kunt laten schitteren. Beschrijf wat je bereikt hebt, en noem daarbij ook cijfers en percentages. Daar houden werkgevers van, zeker in deze branche!

Hoofd Financiën, Financiële Expertise B.V., Apeldoorn
maart 2012 - heden
 • Als Hoofd Financiën bij Financiële Expertise B.V. ben ik verantwoordelijk voor de algehele financiële strategie en uitvoering. Mijn leiderschap heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van de efficiëntie, met name bij de maandelijkse financiële afsluitingen, waarbij de doorlooptijd met 20% is verminderd. Daarnaast heb ik met succes een nieuwe boekhoudsoftware geïmplementeerd, wat niet alleen resulteerde in kostenbesparingen van 15%, maar ook de nauwkeurigheid van financiële gegevens verhoogde.
 • Als leidinggevende ben ik toegewijd aan het ontwikkelen van mijn team, waarbij ik een stimulerende werkomgeving creëer en de professionaliteit van het financiële team versterk. Onze afdeling fungeert als een strategische partner voor andere bedrijfsonderdelen, waarbij ik financieel advies geef om de bedrijfsdoelstellingen te bereiken.
 • Binnen mijn rol als Hoofd Financiën werk ik nauw samen met het senior management om financiële doelstellingen te bepalen en strategieën te ontwikkelen om deze doelstellingen te bereiken. Mijn aanpak is gericht op proactief anticiperen op financiële uitdagingen en het implementeren van oplossingen die de bedrijfsprestaties optimaliseren.
Financieel Adviseur, ProActive Consultancy, Utrecht
januari 2005 - februari 2012
 • Adviseerde klanten over financiële planning, belastingaangiften en optimalisatie van bedrijfsprocessen.
 • Behaalde een belastingteruggave van gemiddeld 12% voor klanten door proactief gebruik te maken van fiscale voordelen.
 • Beheerde een portfolio van 50+ klanten, waarbij de klanttevredenheid met 25% toenam.
Assistent-Accountant, De Boer Accountants, Amsterdam
juni 1995 - december 2004
 • Voerde boekhoudkundige controles uit voor klanten in diverse sectoren, met een gemiddelde accuraatheid van 98%.
 • Coördineerde de implementatie van geautomatiseerde boekhoudsystemen, wat resulteerde in een tijdsbesparing van 30% voor routinetaken.
 • Ondersteunde bij het opstellen van financiële rapportages voor jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen.

Meer weten over het vermelden van werkervaring op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je werkervaring op je cv!

Opleiding

Als accountant is je opleiding een cruciaal onderdeel van je cv. Zeker als je nog niet veel relevante werkervaring hebt, dient je opleiding als fundament. Plaats altijd de meest recente opleiding bovenaan en vermeld eventuele diploma's, eindcijfers en andere relevante details.

Postdoctorale opleiding Accountancy, Nyenrode Business Universiteit
1984 - 1988

Verkreeg diepgaande kennis van accountancyprincipes, financieel management en belastingrecht.

Meer weten over het vermelden van opleidingen op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je opleidingen op je cv!

Vaardigheden

Relevante vaardigheden vormen de kern van je accountant-cv. Gebruik dezelfde sleutelwoorden die in de vacature worden gevraagd, zodat je cv perfect aansluit bij de behoeften van het bedrijf. Wees realistisch en eerlijk over je niveau van vaardigheden, en noem zowel softskills als hardskills.

 • Financieel Management
 • Belastingadvies
 • Procesoptimalisatie
 • Teamleiderschap
 • Boekhoudsoftware (bijv. Exact, QuickBooks)
 • Compliance en regelgeving

Alles weten over hoe je vaardigheden op je cv plaatst? Lees dan de blog Vaardigheden op je cv vermelden.

Talen

Vermeld je taalvaardigheid op je cv, vooral als het belangrijk is voor de functie. Geef ook altijd je moedertaal aan.

Meer weten over hoe en waarom je talen op je cv plaatst? Lees dan de blog Talen op je cv?

 • Nederlands
 • Engels
 • Frans

Certificaten

Voeg relevante certificaten toe.

 • Registeraccountant (RA)

Volledig voorbeeld

Bekijk hieronder het volledige accountant cv voorbeeld en doe er je voordeel mee.

accountant cv

Ben je geïnspireerd door dit voorbeeld? Dan is het nu tijd om jouw accountant-cv te maken! Binnen 10 minuten heb jij je beste cv ooit gemaakt, en ben je klaar om je droombaan te veroveren. Succes!

Maak je cv