Inhoudsopgave

Een professioneel cv maken als verkoper: zo doe je dat

Als verkoper is het van cruciaal belang om een dynamisch cv te hebben, omdat het fungeert als jouw persoonlijke verkoopverhaal. Bij het solliciteren naar een verkoopfunctie is het essentieel om je commerciële vaardigheden en resultaatgerichte mindset duidelijk te presenteren. Vermijd grammaticale fouten in je cv en laat het altijd door iemand anders nakijken om eventuele fouten op te sporen. Het visuele aspect van je cv is eveneens belangrijk. Een gestructureerd en professioneel ontwerp geeft je direct een voorsprong op de concurrentie. Daarom raden wij aan om een van onze professionele cv-templates te gebruiken. Zo ben je verzekerd van een cv met een eigentijdse uitstraling, en kun jij je richten op de inhoud.

Belangrijke onderdelen in een verkoper-cv

Om je cv als verkoper zo informatief mogelijk te maken, beschrijven we hieronder de aanbevolen onderdelen die je altijd zou moeten opnemen. Het is van groot belang dat je probeert zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken en deze duidelijk op je cv te presenteren. In het vakgebied van sales zijn je ervaring, resultaten en klantrelaties van doorslaggevend belang. Daarom is het verstandig om dit gedeelte bovenaan je cv te plaatsen. Zorg er ook voor dat je relevante vaardigheden goed zichtbaar zijn. Hier zijn de essentiële onderdelen voor je verkopers-cv:

Personalia

Als verkoper kun je het gedeelte Personalia gebruiken om belangrijke informatie te verstrekken. Voeg de volgende elementen toe:

 • Volledige naam: vermeld je volledige naam zoals op officiële documenten.
 • Contactgegevens: voeg je adres, telefoonnummer, en e-mailadres toe.
 • Nationaliteit en geboortedatum: afhankelijk van de internationale context.
 • Profielfoto: optioneel, maakt je cv wel een stuk persoonlijker.

Profieltekst

In je profiel geef je een korte samenvatting van je ervaring en expertise als verkoper. Maak je cv persoonlijker door deze tekst te gebruiken voor meer dan alleen een opsomming van feiten. Werkgevers lezen vaak als eerste de profieltekst, dus overweeg dit zorgvuldig.In je profiel geef je een korte samenvatting van je ervaring en expertise als verkoper. Maak je cv persoonlijker door deze tekst te gebruiken voor meer dan alleen een opsomming van feiten. Werkgevers lezen vaak als eerste de profieltekst, dus overweeg dit zorgvuldig.

"Gedreven verkoopmedewerker met een passie voor klantenservice en het behalen van verkoopsuccessen. Met een uitgebreide achtergrond in diverse detailhandelsomgevingen, ben ik bedreven in het opbouwen van duurzame klantrelaties en het effectief aansturen van verkoopinitiatieven."

Meer weten over het schrijven van een krachtig profiel? Lees dan onze blog Krachtige profieltekst op je cv: dat doe je zo.

Werkervaring

Als verkoper is je ervaring een cruciaal onderdeel van je cv. Plaats altijd de meest relevante verkoopervaring bovenaan en vermeld details zoals behaalde verkoopdoelen, klantrelaties en de producten of diensten die je hebt verkocht.

Senior Verkoopmedewerker, Style Haven B.V., Amsterdam
januari 2018 - heden

In mijn rol als Senior Verkoopmedewerker bij Style Haven heb ik leiding gegeven aan het verkoopsteam en bijgedragen aan de ontwikkeling van verkoopstrategieën. Mijn focus ligt op het creëren van een uitnodigende winkelomgeving en het bieden van persoonlijke klantenservice. Door het implementeren van doelgerichte verkooptechnieken heb ik consistent bijgedragen aan het behalen van verkoopdoelen.

Verkoopadviseur, Tech Junction, Utrecht
maart 2015 - juni 2017

Mijn werk bij Tech Junction omvatte het adviseren van klanten over technologische producten, variërend van laptops tot gadgets. Ik heb mijn communicatieve vaardigheden geoptimaliseerd om complexe technische informatie begrijpelijk te maken voor klanten. Hierdoor kon ik hun behoeften beter begrijpen en passende producten aanbevelen, wat resulteerde in een verhoogde klanttevredenheid en verkoop.

Verkoopmedewerker, Home Elegance, Rotterdam
juli 2012 - februari 2015

Als verkoopmedewerker bij Home Elegance was ik verantwoordelijk voor het assisteren van klanten bij het selecteren van meubels en interieurdecoraties. Mijn taak was niet alleen om producten te verkopen, maar ook om een aangename winkelervaring te bieden. Door goed naar klantbehoeften te luisteren, kon ik gepersonaliseerd advies geven en de klanttevredenheid verhogen.

Meer weten over het vermelden van werkervaring op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je werkervaring op je cv!

Opleiding

Hoewel ervaring vaak de boventoon voert in de sales, is het belangrijk om je opleidingsachtergrond te vermelden. Denk aan verkoopgerelateerde cursussen of trainingen.

MBO Detailhandel, ROC Amsterdam
2004 - 2008

Meer weten over het vermelden van opleidingen op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je opleidingen op je cv!

Vaardigheden

Commerciële vaardigheden, communicatieve vaardigheden en kennis van salesstrategieën vormen de kern van je verkopers-cv. Noem specifieke vaardigheden zoals relatiebeheer, onderhandelingstechnieken en het gebruik van CRM-systemen.

 • Klantenservice
 • Verkoopstrategieën
 • Leiderschap
 • Communicatie
 • Voorraadbeheer
 • Teamwork

Alles weten over hoe je vaardigheden op je cv plaatst? Lees dan de blog Vaardigheden op je cv vermelden.

Certificaten

Als je relevante certificaten hebt behaald, zoals verkooptrainingen of certificeringen van specifieke producten, vermeld deze dan in een aparte sectie. Certificaten tonen aan dat je investeert in je professionele ontwikkeling als verkoper.

 • EHBO en Bedrijfshulpverlening (BHV)
 • Certificaat Klantgericht Verkopen

Talen

Vermeld je talenkennis op je cv, vooral als je werkt in een internationale verkoopomgeving. Geef ook altijd je moedertaal aan.

 • Nederlands
 • Engels
 • Duits

Meer weten over hoe en waarom je talen op je cv plaatst? Lees dan de blog Talen op je cv?

Volledig voorbeeld

Bekijk hieronder het volledige verkoper cv voorbeeld en doe er je voordeel mee.

verkoper cv

Ben je geïnspireerd door dit voorbeeld? Dan is het nu tijd om jouw verkoper-cv te maken! Binnen 10 minuten heb jij je beste cv ooit gemaakt, en ben je klaar om je droombaan te veroveren. Succes!

Maak je cv