Inhoudsopgave

Een professioneel cv maken als jurist: zo doe je dat

Als jurist is het van groot belang om een indrukwekkend cv te hebben, omdat het fungeert als jouw professionele visitekaartje. Bij het solliciteren naar een juridische positie is het essentieel om je juridische vaardigheden en expertise duidelijk te presenteren. Vermijd grammaticale fouten in je cv en laat het altijd door iemand anders nakijken om eventuele fouten op te sporen. Het visuele aspect van je cv is ook belangrijk. Een gestructureerd en professioneel ontwerp geeft je direct een voorsprong op de concurrentie. Daarom raden wij aan om een van onze professionele cv-templates te gebruiken. Zo ben je verzekerd van een cv met een eigentijdse uitstraling, en kun jij je richten op de inhoud.

Belangrijke onderdelen in een jurist-cv

Om je cv als jurist zo informatief mogelijk te maken, beschrijven we hieronder de aanbevolen onderdelen die je altijd zou moeten opnemen. Het is van groot belang dat je probeert zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken en deze duidelijk op je cv te presenteren. In het vakgebied van de juridische sector zijn je opleiding, ervaring en specialisaties van doorslaggevend belang. Daarom is het verstandig om dit gedeelte bovenaan je cv te plaatsen. Zorg er ook voor dat je relevante vaardigheden goed zichtbaar zijn. Hier zijn de essentiële onderdelen voor je juridisch-cv:

Personalia

Als jurist kun je het gedeelte Personalia gebruiken om belangrijke informatie te verstrekken. Voeg de volgende elementen toe:

 • Volledige naam: vermeld je volledige naam zoals op officiële documenten.
 • Contactgegevens: voeg je adres, telefoonnummer, en e-mailadres toe.
 • Nationaliteit en geboortedatum: afhankelijk van de internationale context.
 • Profielfoto: optioneel, maakt je cv wel een stuk persoonlijker.

Profieltekst

In je profiel geef je een korte samenvatting van je ervaring en expertise als jurist. Maak je cv persoonlijker door deze tekst te gebruiken voor meer dan alleen een opsomming van feiten. Werkgevers lezen vaak als eerste de profieltekst, dus overweeg dit zorgvuldig.

"Gedreven jurist met expertise in arbeidsrecht en contractenrecht. Mijn professionele achtergrond omvat het adviseren van zowel individuen als bedrijven over juridische kwesties, het opstellen en beoordelen van contracten, en het vertegenwoordigen van cliënten in juridische procedures. Ik ben toegewijd aan het vinden van juridische oplossingen die zowel ethisch als strategisch zijn."

Meer weten over het schrijven van een krachtig profiel? Lees dan onze blog Krachtige profieltekst op je cv: dat doe je zo.

Werkervaring

De juridische werkervaring vormt de kern van je cv. Plaats altijd de meest relevante juridische werkervaring bovenaan en vermeld details zoals je functietitel, de soorten zaken waaraan je hebt gewerkt en je bijdrage aan juridische teams.

Advocaat Arbeidsrecht, Juridisch Bureau Limburg, Maastricht
september 2014 - heden

Als advocaat arbeidsrecht bij Juridisch Bureau Limburg ben ik gespecialiseerd in het adviseren van werkgevers en werknemers over arbeidsrechtelijke kwesties, zoals ontslagprocedures, arbeidscontracten en medezeggenschap. Ik vertegenwoordig cliënten voor de kantonrechter en bied proactieve juridische ondersteuning om geschillen te voorkomen.

 • Specialist in het adviseren van werkgevers en werknemers over arbeidsrechtelijke kwesties.
 • Vertegenwoordigt cliënten met succes voor de kantonrechter.
 • Biedt proactieve juridische ondersteuning om geschillen te voorkomen.
Juridisch Adviseur, Zuidelijke Bedrijven Consultancy, Roermond
februari 2011 - augustus 2014

In mijn rol als juridisch adviseur bij Zuidelijke Bedrijven Consultancy heb ik bedrijfscliënten bijgestaan bij het opstellen en onderhandelen van commerciële contracten, fusies en overnames, en compliance-aangelegenheden. Ik heb ook juridische trainingen gegeven aan bedrijven over arbeidsrechtelijke onderwerpen.

 • Ondersteunde bedrijfscliënten bij het opstellen en onderhandelen van commerciële contracten.
 • Advisering op het gebied van fusies en overnames.
 • Verzorgde juridische trainingen over arbeidsrechtelijke onderwerpen.
Stagiair Jurist, Rechtbank Maastricht
september 2009 - januari 2011

  Tijdens mijn stage bij de rechtbank in Maastricht werkte ik nauw samen met rechters en gerechtelijke ambtenaren. Ik kreeg waardevolle ervaring in juridisch onderzoek, het opstellen van juridische adviezen en het bijwonen van rechtszittingen.

 • Werkte nauw samen met rechters en gerechtelijke ambtenaren.
 • Verzamelde waardevolle ervaring in juridisch onderzoek en het opstellen van juridische adviezen.
 • Bijgewoond van diverse rechtszittingen.

Meer weten over het vermelden van werkervaring op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je werkervaring op je cv!

Opleiding

Als jurist is je opleiding een cruciaal onderdeel van je cv. Plaats altijd de meest relevante juridische opleiding bovenaan en vermeld details zoals specialisaties, afstudeerdatum en eventuele onderscheidingen.

Master Nederlands Recht, Universiteit Maastricht
september 2007 - juni 2009

Mijn masteropleiding aan de Universiteit Maastricht legde de nadruk op het verdiepen van mijn kennis van het Nederlands rechtssysteem en het ontwikkelen van analytische en juridische onderzoeksvaardigheden.

Bachelor Rechtsgeleerdheid, Hogeschool Zuyd, Sittard
september 2004 - juni 2007

Mijn bacheloropleiding aan de Hogeschool Zuyd in Sittard bood een brede basis in de rechtsgeleerdheid en introduceerde me in verschillende rechtsgebieden, waaronder arbeidsrecht en contractenrecht.

Meer weten over het vermelden van opleidingen op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je opleidingen op je cv!

Vaardigheden

Juridische vaardigheden, zoals onderzoek, geschillenbeslechting en juridisch schrijven, vormen de kern van je juridisch-cv. Noem specifieke vaardigheden die relevant zijn voor de positie waarvoor je solliciteert.

 • Arbeidsrecht
 • Contractenrecht
 • Juridisch advies
 • Procesvertegenwoordiging
 • Onderhandelingsvaardigheden
 • Juridisch onderzoek

Alles weten over hoe je vaardigheden op je cv plaatst? Lees dan de blog Vaardigheden op je cv vermelden.

Certificaten

Als je relevante certificaten hebt behaald, zoals een certificaat voor juridische specialisatie, vermeld deze dan in een aparte sectie. Certificaten versterken je geloofwaardigheid als jurist.

Talen

Vermeld je talenkennis op je cv, vooral als je werkt in een internationale juridische omgeving. Geef ook altijd je moedertaal aan.

 • Nederlands
 • Engels

Meer weten over hoe en waarom je talen op je cv plaatst? Lees dan de blog Talen op je cv?

Volledig voorbeeld

Bekijk hieronder het volledige jurist cv voorbeeld en doe er je voordeel mee.

jurist cv

Ben je geïnspireerd door dit voorbeeld? Dan is het nu tijd om jouw jurist-cv te maken! Binnen 10 minuten heb jij je beste cv ooit gemaakt, en ben je klaar om je droombaan te veroveren. Succes!

Maak je cv