Inhoudsopgave

Een professioneel cv maken als architect: zo doe je dat

Als architect is het van groot belang om een creatief en goed doordacht cv te hebben, omdat het dient als jouw architectonische presentatie. Bij het solliciteren naar een positie in de architectuur is het essentieel om je ontwerpvaardigheden, ervaring en architecturale visie duidelijk te presenteren. Vermijd grammaticale fouten in je cv en laat het altijd door iemand anders nakijken om eventuele fouten op te sporen. Het visuele aspect van je cv is eveneens belangrijk. Een gestructureerd en professioneel ontwerp geeft je direct een voorsprong op de concurrentie. Daarom raden wij aan om een van onze professionele cv-templates te gebruiken. Zo ben je verzekerd van een cv met een eigentijdse uitstraling, en kun jij je richten op de inhoud.

Belangrijke onderdelen in een architect-cv

Om je cv als architect zo informatief mogelijk te maken, beschrijven we hieronder de aanbevolen onderdelen die je altijd zou moeten opnemen. Het is van groot belang dat je probeert zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken en deze duidelijk op je cv te presenteren. In het vakgebied van de architectuur zijn je ontwerpen, projectervaring en technische vaardigheden van doorslaggevend belang. Daarom is het verstandig om dit gedeelte bovenaan je cv te plaatsen. Zorg er ook voor dat je relevante vaardigheden goed zichtbaar zijn. Hier zijn de essentiële onderdelen voor je architect-cv:

Personalia

Als architect kun je het gedeelte Personalia gebruiken om belangrijke informatie te verstrekken. Voeg de volgende elementen toe:

 • Volledige naam: vermeld je volledige naam zoals op officiële documenten.
 • Contactgegevens: voeg je adres, telefoonnummer, en e-mailadres toe.
 • Nationaliteit en geboortedatum: afhankelijk van de internationale context.
 • Profielfoto: optioneel, maakt je cv wel een stuk persoonlijker.

Profieltekst

In je profiel geef je een korte samenvatting van je ervaring en ontwerpstijl als architect. Maak je cv persoonlijker door deze tekst te gebruiken voor meer dan alleen een opsomming van feiten. Werkgevers lezen vaak als eerste de profieltekst, dus overweeg dit zorgvuldig.

"Gedreven architect met een creatieve benadering van ontwerp en ruime ervaring in het realiseren van diverse bouwprojecten. Mijn expertise omvat zowel woningbouw als commerciële projecten. Ik ben bekwaam in het gebruik van geavanceerde ontwerpsoftware en heb sterke communicatieve vaardigheden om effectief samen te werken met klanten en bouwteams."

Meer weten over het schrijven van een krachtig profiel? Lees dan onze blog Krachtige profieltekst op je cv: dat doe je zo.

Portfolio

Als architect is een portfolio van je beste ontwerpen essentieel. Overweeg om een link naar je online portfolio toe te voegen in je cv, waar werkgevers je meesterwerken kunnen bekijken.

Werkervaring

De architectonische ervaring vormt de kern van je cv. Plaats altijd de meest relevante projectervaring bovenaan en vermeld details zoals de schaal van de projecten, je rol, gebruikte technologieën en bereikte mijlpalen.

Architect, Urban Design Studio, Amsterdam
juli 2015 - heden
 • Leidde het ontwerp en de uitvoering van diverse stedelijke herontwikkelingsprojecten.
 • Werkte samen met stadsplanners en landschapsarchitecten om duurzame en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen te creëren.
 • Onderhield nauw contact met klanten om hun visie te begrijpen en te vertalen naar architecturale concepten.
Senior Architect, Modern Living Architects, Rotterdam
januari 2010 - juni 2015
 • Leidde een team van architecten bij het ontwerpen van hedendaagse woningbouwprojecten.
 • Beheerde het volledige ontwerpproces, inclusief conceptontwikkeling, bouwtekeningen en bouwbegeleiding.
 • Coördineerde met aannemers en ingenieurs om projecten binnen gestelde deadlines en budgetten te voltooien.
Junior Architect, Heritage Architects, Utrecht
juli 2007 - december 2009
 • Werkte aan restauratieprojecten van historische gebouwen en monumenten.
 • Assisteerde bij het opstellen van bouwtekeningen en coördineerde met erfgoedinstanties om aan strikte behoudsrichtlijnen te voldoen.
 • Betrokken bij het uitvoeren van bouwinspecties en het toezicht houden op restauratiewerkzaamheden.

Meer weten over het vermelden van werkervaring op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je werkervaring op je cv!

Vaardigheden

Technische vaardigheden zoals AutoCAD, SketchUp, Revit en ontwerpmethodieken vormen de kern van je architect-cv. Noem specifieke vaardigheden die relevant zijn voor de architectuurpositie waarvoor je solliciteert.

 • Geavanceerde ontwerpsoftware (AutoCAD, SketchUp, Revit)
 • Projectmanagement
 • Bouwtekeningen en bouwdocumentatie
 • Duurzaam ontwerpen
 • Communicatieve vaardigheden
 • Teamwork

Alles weten over hoe je vaardigheden op je cv plaatst? Lees dan de blog Vaardigheden op je cv vermelden.

Opleiding

Hoewel ervaring vaak belangrijk is in de architectuur, is het vermelden van je opleiding eveneens cruciaal. Denk aan architectuurgerelateerde cursussen, opleidingen of certificaten.

Master Architectuur, Technische Universiteit Delft
2003 - 2007

Tijdens mijn masteropleiding heb ik me gespecialiseerd in hedendaagse architectuur en duurzaam ontwerpen. Mijn afstudeerproject richtte zich op innovatieve benaderingen van stadsontwikkeling.

Bachelor Bouwkunde, Hogeschool van Amsterdam
2000-2003

Mijn bacheloropleiding bood een brede basis in bouwkunde en introduceerde me in verschillende aspecten van ontwerp en bouw.

Meer weten over het vermelden van opleidingen op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je opleidingen op je cv!

Certificaten

Als je relevante certificaten hebt behaald, zoals een certificaat voor duurzaam ontwerpen, vermeld deze dan in een aparte sectie. Certificaten kunnen je geloofwaardigheid als architect versterken.

Talen

Vermeld je talenkennis op je cv, vooral als je werkt aan internationale architectonische projecten. Geef ook altijd je moedertaal aan.

 • Nederlands
 • Engels
 • Spaans

Meer weten over hoe en waarom je talen op je cv plaatst? Lees dan de blog Talen op je cv?

Volledig voorbeeld

Bekijk hieronder het volledige architect cv voorbeeld en doe er je voordeel mee.

architect cv

Ben je geïnspireerd door dit voorbeeld? Dan is het nu tijd om jouw architect-cv te maken! Binnen 10 minuten heb jij je beste cv ooit gemaakt, en ben je klaar om je droombaan te veroveren. Succes!

Maak je cv