Inhoudsopgave

Je hebt een vacature gevonden waarin men vraagt om een bepaald diploma die jij helaas niet behaald hebt. Het lijkt je een hele leuke baan, en ook het loon is aantrekkelijk. Wat doe je dan? Niet solliciteren, wel solliciteren en aangeven dat je nét niet aan de eisen voldoet, maar wel leergierig bent? Of gewoon zeggen dat je dit diploma wel hebt? Want hoe groot is de kans nou dat een werkgever alles op jouw cv gaat controleren? In deze blog leggen we je uit waarom liegen op je cv niet verstandig is, en hoe werkgevers deze leugens vaak achterhalen.

Bovenstaande reden is er één die vaak gebruikt wordt om te liegen op een cv. Andere redenen kunnen zijn:

  • Jezelf beter voordoen dan je bent
  • Opvallen tussen andere sollicitanten
  • Meer loon krijgen door te doen alsof je veel ervaring hebt

Het is vaak genoeg gebeurd dat mensen net lekker aan het werk waren binnen een bedrijf, een goede band met collega's op begonnen te bouwen, en na een poosje ontslagen werden omdat er een leugen in hun cv was gevonden. En als er zo'n leugen wordt gevonden ben je direct niet meer betrouwbaar als werknemer. Wie zegt dan namelijk dat de rest wel echt waar is? Werkgevers willen graag mensen in dienst waar ze op kunnen vertrouwen, en dat is logisch. Toch?

Hoe werkgevers deze leugens opsporen

Er zijn verschillende methoden voor werkgevers om je cv op waarheid te controleren:

  • Je cv en sollicitatiebrief vergelijken
  • Je cv vergelijken met bijv. je LinkedIn profiel
  • Informatie navragen bij referenties
  • Data, functietitels of opleidingen kloppen niet of zijn niet logisch
  • Je kunt niet veel vertellen over de vaardigheden die je volgens je cv beheerst
  • Tijdens een gesprek val je door de mand

Als een werkgever er achter komt dat je gelogen hebt mag hij/zij jou direct ontslaan. En ook al gebeurd dat niet, dan heb je de band met je werkgever ernstig beschadigd, het kan jaren duren voordat je het vertrouwen van de werkgever weer een beetje terug hebt. Dit is uiteraard totaal niet bevordelijk voor de werksfeer.

Is liegen op je cv strafbaar?

Ja. Volgens artikel 225 van het wetboek van strafrecht (vervalsen van documenten) is liegen over diploma’s of werkervaring verzinnen strafbaar. Zelfs de kleinste leugens op je cv zijn in het arbeidsrecht gegronde redenen voor ontslag op staande voet. Dat houdt dus in dat een werkgever jou per direct op straat mag zetten als er een leugen in je cv wordt gevonden. Dit zorgt niet alleen dat je geen inkomen meer hebt, het zorgt ook voor een ernstige reputatieschade. Hier kunnen toekomstige werkgevers namelijk ook naar vragen. Dus, nooit liegen op je cv!

Help, ik heb al gelogen!

Als je deze blog te laat leest en al gelogen hebt, wat kun je dan nog doen om de schade enigszins binnen de perken te houden:

  • Toegeven dat je gelogen hebt. Doe nog een mailtje naar het bedrijf met de mededeling dat je cv onwaarheden bevat. Grote kans dat je dan niet meer uitgenodigd wordt op gesprek, maar het zal in ieder geval als positief ervaren worden dat je dit eerlijk aangeeft, en je kunt met een schone lei verder met solliciteren bij andere bedrijven.
  • Je kunt er ook voor kiezen om niks te doen en te hopen dat het goed gaat. Maar in deze blog heb je gelezen wat daar de risico's van zijn, je kunt nietsvermoedend op je werk aankomen en diezelfde dag nog ontslagen worden. Dat wil je niet en daarom is dit wat ons betreft de slechtste optie.
  • Je sollicitatie intrekken: dit is een goede optie als je geen gezichtsverlies wilt lijden, en ook niet het risico wilt lopen om, als je aangenomen wordt, op staande voet ontslagen te worden. Je geeft gewoon aan dat je niet meer mee wilt doen in de sollicitatieprocedure, je hoeft hier verder geen reden voor op te geven. En als je al aangenomen bent, meestal heb je een proeftijd waarin je alsnog ontslag kunt nemen, zodat je met een cv zonder leugens opnieuw kunt solliciteren.

Screening van werknemers

Bij sommige bedrijven worden (toekomstige) werknemers gescreend. Dit houdt in dat al je gegevens nagelopen en gecontroleerd worden. Denk aan je id-bewijs, je diploma's, werkervaringen en eigenlijk je hele cv. Dus hier worden leugens vrijwel altijd achterhaald. Ook kan een werkgever nog om een verklaring omtrent gedrag (VOG) vragen. Hierin is te zijn of jij ooit strafbare feiten hebt gepleegd of met politie/justitie in aanraking bent geweest.

Conclusie

De conclusie is kort maar krachtig, lieg niet op je cv, in je sollicitatiebrief en ook niet tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Dit voorkomt een hoop narigheid in de toekomst, en: eerlijk duurt het langst!