Inhoudsopgave

Als je om een of andere reden je opleiding niet hebt afgemaakt, betekent dat niet dat je carrière voorbij is. Er zijn genoeg banen voor mensen zonder formele opleiding, maar met een natuurlijk talent en de wil om te slagen. Als je overweegt een baan te zoeken zonder opleiding, is het belangrijk om je cv vanaf de basis op te bouwen. Vertrouwen op je werkervaring is misschien niet genoeg om een werkgever ervan te overtuigen dat je zijn verantwoordelijkheden aankunt. In dit artikel helpen we je op weg bij het maken van dat perfecte cv - zelfs als je geen opleiding als troef hebt.

Werkervaring als basis

Natuurlijk vormt je werkervaring de kern van je cv. Je kunt een high school dropout zijn, maar als je jarenlang ervaring hebt opgedaan op een bepaald gebied, zal dat zeker opvallen. Een baan is tenslotte een baan, en je hebt waarschijnlijk veel geleerd over hoe je in een team moet werken, hoe je deadlines moet halen en andere vaardigheden die in elke bedrijfstak van pas komen. Je kunt altijd de nadruk leggen op je prestaties en de waarde die je voor elk van je vorige werkgevers hebt meegebracht - ongeacht of je een formele opleiding hebt gevolgd of niet.

Ervaringen en vaardigheden

Als je geen opleiding hebt, is het belangrijk om manieren te vinden om je vaardigheden en ervaringen te benadrukken. Vermeld je eventuele werkervaring, cursussen of nevenactiviteiten bovenaan je cv met duidelijke beschrijvingen. Voeg ook vaardigheden toe aan je cv die duidelijk maken waar je goed in bent, noem vaardigheden die ook in de vacature gevraagd worden om je cv goed bij deze vacature aan te laten sluiten. Je kan er voor kiezen om het onderdeel vaardigheden zelfs boven andere ervaringen te zetten, zodat deze echt centraal staan op je cv.

Certificaten en cursussen

Als je certificaten hebt behaald buiten je opleiding, of je hebt relevante cursussen gevolgd, vermeld deze dan ook duidelijk op je cv. Dit kan bijna net zoveel zeggen als opleidingen, dus onderschat deze onderdelen niet. Beschrijf wat je geleerd en bereikt hebt, en probeer zo concreet mogelijk te zijn. Noem bijvoorbeeld cijfers, daar worden de meeste recruiters en werkgevers erg vrolijk van.

Conclusie

Gelukkig zijn er veel andere zaken die je op je cv kwijt kunt als je geen voltooide opleiding hebt. Zeker als je al wat praktijkervaring hebt zullen veel werkgevers dit verkiezen boven een opleiding. Als je niet veel relevante ervaring hebt opgedaan is het verstandig te focussen op je vaardigheden, en benoem ook dat je open staat voor eventuele interne opleidingen.