Inhoudsopgave

Om goed voor de dag te komen tijdens je sollicitatie is het belangrijk om te weten wat er eigenlijk gevraagd wordt van recruiters, of, waar er op gelet wordt bij een sollicitatie anno 2023. Door de tijd heen heeft Sollicitatiebaas handzame expertise opgedaan op dit gebied en in deze blog willen we deze kennis met je delen. We gaan stapsgewijs langs waar recruiters op letten met betrekking tot je cv, je sollicitatiebrief, maar ook je houding en (non) verbale communicatie.

1. Curriculum vitae (cv)

Waar recruiters als eerste naar kijken is je cv. In een kleine minuut weet een recruiter of je aansluit bij de vacature, of niet… Grote organisaties en bedrijven gebruiken zelfs al software of Artificiële Intelligence om grote hoeveelheden cv’s te scannen. Zo wordt er, voordat er ook maar een mens naar gekeken heeft, al op voorhand een schifting gemaakt in cv’s. Het is dus van groot belang dat je cv goed op orde is en dat hij in het oog springt. Met onze cv maker zit je veilig en kan je snel en gemakkelijk een aantrekkelijk cv maken. Onze cv maker is ook geoptimaliseerd om goed door cv scanners van grote organisaties heen te komen.

2. Sollicitatiebrief

Wanneer je cv door de eerste keuring is heen gekomen wordt vervolgens je sollicitatiebrief onder de loep genomen. In je sollicitatiebrief heb je als het goed is iets van jezelf weggegeven, waar je voor staat en waar je voor wilt gaan. Een soort van persoonlijke missie en visie. Recruiters letten er op of jouw persoonlijke normen en waarden aansluiten bij de vacature en organisatie. Dit verschilt natuurlijk per bedrijf, het ene is het andere niet. Maar, dit gezegd hebbende, zorg er in ieder geval voor dat je persoonlijke normen en waarden aansluiten bij het bedrijf waar je solliciteert. Dit is niet alleen een check voor de recruiter maar zo zul je uiteindelijk zelf ook beter terechtkomen dan wanneer je identiteit niet of slecht aansluit. Wil je een aantrekkelijk format voor je sollicitatiebrief die aansluit bij je cv? Op onze website is, naast de cv maker, ook een tool te vinden om een sterke sollicitatiebrief te maken.

3. Communicatie

Tijdens het gehele sollicitatieproces, van solliciteren tot de gesprekken, is een onberispelijke communicatie van groot belang. Er bestaan praktisch geen banen op deze wereld waarbij communiceren niet belangrijk is. Hoe jij communiceert is voor de recruiter een enorm belangrijke indicator voor hoe jij zou kunnen presteren in je toekomstige werkomgeving. Communiceer dus op je best tijdens het gehele sollicitatieproces want eerste indrukken tellen! Reageer snel maar beheerst op e-mails. Praat rustig en beleefd tijdens zowel telefoongesprekken als de fysieke sollicitatiegesprekken.

4. Houding en etiquette

Een laatste tip gaat over je houding en etiquette tijdens verbale sollicitatiegesprekken. Al eerder schreven we een specifieke blog over etiquette tijdens dit gesprek, hier stippen we het kort even aan. Tijdens een sollicitatiegesprek stel je je, in de meeste gevallen (opnieuw afhankelijk van bij welk bedrijf of welke organisatie je solliciteert), bedeesd op. Jij bent uitgenodigd en eigenlijk op bezoek, dus je laat je leiden. Wees vriendelijk in je beantwoording, eerlijk en glimlach veel (maar doseer). En als iets niet duidelijk is? Gewoon vragen, dat is in ieder geval beter dan een antwoord geven wat nergens op slaat.

We hopen dat deze tips je verder helpen in je zoektocht naar jouw droombaan! Wil je meer weten over solliciteren? Kijk dan verder rond op onze website! Je kunt er verschillende handige blogs vinden en natuurlijk onze cv en sollicitatiebrief tools!