Inhoudsopgave

Een cv is essentieel bij het solliciteren naar een stage. Het is je eerste contact met een potentiële werkgever en geeft een beeld van wie je bent, wat je interesseert en wat je ervaringen tot nu toe zijn. Als stagiair word je waarschijnlijk gezien als iemand met minder ervaring dan andere sollicitanten - je moet dus een goede eerste indruk maken. Als je weinig of geen werkervaring hebt, heb je misschien het gevoel dat het maken van een cv lastig is. Maak je echter geen zorgen! Een indrukwekkend cv maken als stagiair is niet zo moeilijk als het klinkt. Volg de tips in dit artikel om te leren hoe je een goed cv maakt waarmee je je kansen op een baan vergroot.

Welk type cv heb ik nodig?

De eerste stap bij het maken van een cv is beslissen welk type cv je moet maken. De twee belangrijkste types zijn chronologisch en functioneel. Kies je voor een chronologisch cv, dan organiseer je je cv op datum, te beginnen met je meest recente baan of ervaring. Kies je voor een functioneel cv, dan ordent je jouw cv op vaardigheden en bekwaamheden, zonder vermelding van data. Een chronologisch cv is vaak het beste als je weinig ervaring hebt. Een functioneel cv kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld verschillende banen in verschillende bedrijfstakken hebt gehad.

Wat komt er in mijn cv te staan?

Een goed cv voor een stagiair moet de volgende onderdelen bevatten:

  • Persoonlijke gegevens: deze rubriek moet je naam, contactgegevens, adres en andere door de werkgever gevraagde gegevens (zoals nationaliteit) bevatten.
  • Opleiding: vermeld je school, eventuele diploma's, hoofdvak en andere kwalificaties.
  • Vaardigheden: vermeld alle relevante vaardigheden die je hebt. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een stage in gegevensanalyse of statistiek, vermeld dan alle ervaring die je op dit gebied hebt. Je kunt eventueel ook je talenkennis als los onderdeel toevoegen.
  • Werkervaring: als je werkervaring hebt is het verstandig om dit te vermelden op je cv. Dit kan je parttime baan zijn, een eerdere stage die je hebt gelopen, of werk dat je hebt gedaan om ervaring op te doen in je vakgebied.

Welke hulpmiddelen gebruik ik voor mijn cv?

Er zijn veel tools die je kunt gebruiken om je cv te maken. Je kunt een uiteraard onze cv maker gebruiken om met prachtige cv-templates eenvoudig een krachtig cv te maken. Je kunt ook een tekstverwerker gebruiken om een cv te maken. Echter is een tool als die van Sollicitatiebaas makkelijker te gebruiken en je kunt er snel een professioneel uitziend cv mee maken.

Tips voor een goed cv als stagiair

Richt je bij het schrijven van je cv op de behoeften van de werkgever, niet op jezelf. Je cv moet duidelijk maken waarom jij de beste kandidaat bent voor een stage of baan, en gericht zijn op het oplossen van de problemen van de werkgever. Houd je cv kort en bondig. Probeer je cv niet langer dan één pagina te maken. Volg deze tips bij het schrijven van je cv:

  • Wees duidelijk en beknopt: zorg ervoor dat je cv gemakkelijk te lezen is en dat de informatie duidelijk is.
  • Vermeld prestaties en relevante details: je cv moet relevante informatie bevatten over je vaardigheden, opleiding en eventuele werkervaring.
  • Vermeld meetbare resultaten: als je aan een project hebt gewerkt dat relevant is voor de stage, zorg er dan voor dat je de resultaten van het project opneemt.
  • Benadruk je relevante vaardigheden: zorg ervoor dat je jouw vaardigheden en kwalificaties benadrukt in je cv.
  • Gebruik sleutelwoorden: gebruik trefwoorden die werkgevers in vacatures zetten. Zo val je beter op.
  • Proeflezen van je cv: Zorg ervoor dat je cv geen fouten bevat en goed geformatteerd is.

Conclusie

Een cv is een essentieel onderdeel van je sollicitatie. Wanneer je een cv maakt, moet je je richten op het benadrukken van je vaardigheden en sterke punten, en op het presenteren van jezelf als de beste kandidaat voor de stage of baan. Bij het maken van een cv moet je de aangegeven structuur volgen en informatie opnemen over je opleiding, vaardigheden, eventuele werkervaring en andere prestaties. Je moet jezelf ook zo goed mogelijk presenteren en inspelen op de behoeften van de werkgever. Houd je cv kort en bondig, en zorg ervoor dat het goed geformatteerd en foutloos is. Met je cv kun je de werkgever laten zien wie je bent en wat je interesses en sterke punten zijn. De kans is groot dat je niet heel veel ervaring hebt omdat je nog een opleiding volgt. Focus daarom op je vaardigheden en je opleiding, beschrijf wat je leert en in de toekomst wilt leren. Zo laat je jouw ambitie zien, en daar houden werkgevers van!