Inhoudsopgave

Is het slim om stages op je cv te vermelden? Waar vermeld je stages op je cv? En welke stages kun je beter weglaten van je cv? Wij vertellen je het in deze blog.

Als je nog maar net klaar bent met je studie kan het zijn dat je nog niet veel werkervaring hebt om op je cv te vermelden. Misschien een bijbaan of vakantiewerk, maar vaak zijn deze ervaringen niet heel relevant voor je sollicitatie. Maar je wilt ook geen (bijna) leeg cv opsturen. Hier komen stages goed van pas.

Welke soorten stages zijn er?

Er zijn verschillende soorten stages. Denk aan een 'snuffelstage' die je op de middelbare school kunt hebben, dan loop je een paar dagen stage bij een bedrijf. Tijdens je studie kun je ook te maken krijgen met langere stages, soms weken of zelfs maanden achter elkaar. Deze stages zijn zeer nuttig omdat je veel ervaring op doet in de praktijk. Tijdens deze praktijk kom je er pas écht achter of dit is wat je wilt. Ook ontdek je of je de zaken die je geleerd hebt goed kunt toepassen in de praktijk. Je doet relevante vaardigheden en kennis op, al met al is een stage een zeer nuttige ervaring die handig is om op je cv te vermelden.

Moet je stages altijd op je cv vermelden>

Nee. Zeker als je al veel werkervaring hebt is het niet nodig om (alle) stages te vermelden. Vermeld ook geen stages die niet relevant zijn, dit voegt niks toe aan je cv.

Waar vermeld je stages op je cv?

Als je hebt besloten om je stages op je cv te plaatsen moet je ook nog bedenken waar je deze wilt vermelden. Je hebt 3 opties:

  1. Onder het kopje 'Opleiding'
  2. Onder het kopje 'Werkervaring'
  3. Als los onderdeel 'Stages'

1. Stage als opleiding vermelden

De eerste optie is om je stages onder het kopje 'Opleiding' te vermelden. Dit kan verstandig zijn als je al wat werkervaring hebt, en je niet al te veel aandacht op je stages wilt vestigen, bijvoorbeeld als ze niet 100% relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert. Je vestigt namelijk wel de aandacht op je stages als je deze in een apart onderdeel op je cv plaatst. Stages hebben vaak veel met je opleiding te maken, je moet bijvoorbeeld opdrachten voor school doen of een onderzoek uitvoeren.

2. Stage als werkervaring vermelden

De tweede optie is om je stage als werkervaring te vermelden. Als je nog niet veel werkervaring hebt, is dit de beste plek om je stages te vermelden. Een relevante stage zegt meer over je vaardigheden in de praktijk dan een irrelevante bijbaan. Beschrijf bij de stage wat je geleerd en bereikt hebt. Als je een aantal keren per jaar een paar weken stage hebt gelopen kun je gewoon het jaartal (of de maanden) vermelden waarin je actief was bij die werkgever.

3. Stages als apart onderdeel op je cv

Ten slotte heb je de mogelijkheid om je stages een apart plaats op je cv te geven. Dit is verstandig als je al (relevante) werkervaring hebt, en je wilt ook de aandacht vestigen op je stages omdat deze ook toegevoegde waarde voor je cv hebben.