Inhoudsopgave

Is het beter om wel of geen burgerlijke staat op je cv te vermelden? Veel mensen vullen dit automatisch in zonder er bij na te denken. Op voorbeeld cv's is de burgerlijke staat ook vaak vermeld. Maar het is niet verplicht om te doen, en veel mensen weten dat niet. Ook mag een werkgever er niet naar vragen tijdens je sollicitatiegesprek. Het hoeft absoluut niet relevant te zijn voor de functie waar je naar solliciteert wat jouw burgerlijke staat is. Je mag het dan ook gewoon weglaten, tenzij je het om welke reden dan ook graag wilt vermelden. Uiteraard is het voor werkgevers belangrijker wat jouw werkervaring is of welke opleidingen je gevolgd hebt. In dit artikel proberen we toe te lichten wat de voor- en nadelen zijn van het vermelden van je burgerlijke staat op jouw cv.

Wat is een burgerlijke staat?

De burgerlijke staat is de formele positie van een individu voor de wet. Het heeft bijvoorbeeld betrekking op het wettelijk huwelijk, geregistreerd partnerschap en of je meerder- of minderjarig bent. De opties die je op je cv zou kunnen plaatsen hebben betrekking op het huwelijk en partnerschap. Je geeft aan of je ongehuwd, gehuwd, gescheiden, verweduwd of geregistreerd partner bent.

Wat valt er onder 'ongehuwd'?

Wanneer je single bent, verkering hebt of verloofd bent, ben je nog steeds ongehuwd. Ook als je samenwoont met een vriend of vriendin zonder dat dit officieel geregistreerd is, is je burgerlijke staat 'ongehuwd'.

Niet vermelden

Het is dus absoluut niet verplicht om je burgerlijke staat op je cv te vermelden. Je burgerlijke staat mag voor een werkgever ook geen verschil maken, niemand mag uitgesloten worden om een bepaalde burgerlijke staat. Het is namelijk volgens de wet verboden om te discrimineren, maar het kan natuurlijk onbewust toch gebeuren dat een werkgever conclusies trekt bij het zien van een bepaalde burgerlijke staat, dus denk hier goed over na. Als je in het buitenland solliciteert is het soms beter om je burgerlijke staat weg te laten. In sommige landen is het namelijk niet meer gebruikelijk om het te vermelden, i.v.m. discriminatie. Check dus goed de cv-gebruiken bij een bepaald land als je daar wilt solliciteren.

Wel vermelden

Het kan ook wel eens een goed idee zijn om je burgerlijke staat op je cv te vermelden. Als je bijvoorbeeld getrouwd bent kan dit iets over je zeggen, bijvoorbeeld dat je waarschijnlijk eerlijk en betrouwbaar bent. Ook als je bijvoorbeeld solliciteert voor de functie van leraar/lerares en je hebt zelf kinderen, kun je jouw kwaliteiten in de omgang met kinderen benoemen. Denk dus zelf na of het nuttig is om je burgerlijke stand op je cv te plaatsen.

Conclusie

In de meeste gevallen hoef je jouw burgerlijke staat niet te vermelden, omdat het niet relevant is en niets toevoegt aan je cv Alleen als het wel nuttig is vermeld je jouw burgerlijke staat. Bij twijfel kun je je burgerlijke staat ook het beste weglaten.