Inhoudsopgave

Solliciteren blijkt in de praktijk vaak moeilijker dan gedacht. Het gesprek vlot niet, je maakt een fundamentele verspreking of je cv is in de eerste plaats niet op orde. Afgewezen worden als gevolg hiervan is en blijft een onwenselijke ervaring en die moet vermeden worden. In deze blog geven we een lijst aan mogelijke valkuilen tijdens het sollicitatieproces. Voor jou, zodat jij er niet in valt!

 1. Onvoorbereid op gesprek - Het laatste wat je wilt is met een mond vol tanden zitten tijdens je sollicitatiegesprek. Bedenk welke vragen je kunt verwachten en wat je zelf te weten wilt komen over het bedrijf. Als je alle vragen goed weet te beantwoorden maar zelf niks vraagt kan dit ongeïnteresseerd overkomen, dit wil je uiteraard voorkomen. Verdiep je in het bedrijf en onthoud wat je in je cv en sollicitatiebrief hebt staan.
 2. Onbeleefdheid tijdens sollicitatieproces - Dit is uiteraard altijd een no-go en een enorme afknapper voor bedrijven. Blijf altijd beleefd, ook als je gefrustreerd raakt of het niet eens bent met de procedure.
 3. Er missen belangrijke zaken op je cv - Je cv is je visitekaartje. Alle belangrijke en relevante informatie hoort thuis op je cv. Bekijk alle tips om je cv compleet te maken in onze cv handleiding
 4. Onjuiste etiquette - Als je solliciteert heb je te maken met de sollicitatie etiquette. Als je hieraan voldoet loop je al een paar stappen voor op andere sollicitanten! Bekijk al onze tips in de blog Etiquette tijdens solliciteren in 2023.
 5. Sollicitatiebrief niet overtuigend - Over het algemeen is je cv belangrijker dan je sollicitatiebrief. Toch moet je de waarde van dit document niet onderschatten, het is als het goed is een ondersteuning van je cv die ook de nodige aandacht verdient. Bekijk onze blog Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief? voor alle tips aangaande het schrijven van een krachtige sollicitatiebrief.
 6. Je gaat in discussie met de recruiters - Niet doen. Het laat misschien zien dat je stevig in je schoenen staat en een eigen mening hebt, maar het toont ook aan dat je mogelijk niet goed overweg kunt met gezag en te eigenwijs bent om binnen het bedrijf te werken. Uiteraard mag je aangeven dat je het ergens niet mee eens bent, maar ga geen lange discussies aan - zeker niet tijdens je eerste gesprek.
 7. Opmaak van sollicitatiedocumenten niet aantrekkelijk - Ook recruiters houden van opmaak, ze hebben waarschijnlijk al veel te veel kale, saaie cv's en sollicitatiebrieven gezien en gelezen. Zorg dat je er tussenuit springt met onze prachtige cv templates en sollicitatiebrief templates.
 8. Onbeantwoorde vragen - Deze valkuil spreekt voor zich, beantwoord alle vragen die je krijgt, en probeer je antwoorden niet te kort te laten zijn. Zo voorkom je dat het een interview wordt, maar echt een gesprek.
 9. Onduidelijkheid tijdens gesprekken - Ook deze valkuil spreekt voor zich. Liever te langdradig dan onduidelijk, wees eerlijk en openhartig. Dit maakt een gesprek ook veel persoonlijker en aangenamer voor beide kanten.
 10. Bij voorbaat niet voldoen aan vacature-eisen - Vacature eisen zijn er niet voor niets. Het is wel mogelijk is om bij een bedrijf binnen te komen zonder aan deze eisen te voldoen, maar dan moet je wel aan kunnen tonen dat je in de (nabije) toekomst aan de eisen gaat voldoen, of andere vaardigheden beheerst die ter vervanging van de eisen kunnen dienen.
 11. Geen eerlijk antwoord op een vraag - Lieg nooit op je cv of tijdens de sollicitatieprocedure. Vroeg of laat val je door de mand en dan kun je het vaak vergeten. Eerlijkheid, ook over je mindere kanten wordt gewaardeerd door werkgevers.
 12. Afwezigheid verklaring voor lege plekken op je cv - Het is niet vreemd dat je - om welke reden dan ook - een lege plek op je cv hebt. Dit hebben duizenden sollicitanten. Een burnout, een tussenjaar of wat dan ook, werkgevers zien het vaak genoeg langskomen. Het is wel belangrijk dat je een verklaring geeft voor deze lege plek(ken). Anders lijkt het of je wat te verbergen hebt, daar houden werkgevers niet van.
 13. Feilende non-verbale communicatie - Je houding is net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan wat je zegt en vraagt. Zorg ervoor dat je jezelf onder controle hebt. Lees alles over non-verbale communicatie tijdens het solliciteren in de blog Etiquette tijdens solliciteren in 2023.
 14. Te bescheiden opstelling - Het lijkt misschien verstandig om met een bescheiden en afwachtende houding op gesprek te gaan. Pas wel op dat je niet te ver gaat, werkgevers houden er ook van om initiatief en positieve energie te zien. Laat merken dat je enthousiast bent!
 15. Mismatch met identiteit organisatie - Verdiep je voordat je gaat solliciteren in de identiteit van een bedrijf. Het zou namelijk zonde van ieders tijd zijn als je er tijdens het gesprek pas achter komt dat een bedrijf absoluut niet bij jouw levensovertuiging of denkbeeld past.

We hopen dat je wat hebt geleerd met deze blog en dat het je uiteindelijk verder helpt in je carrière. Meer weten? Lees ook de andere blogs, of gebruik de cv maker voor vrijwel gegarandeerd succes!