Inhoudsopgave

Veel mensen hebben een rijbewijs. Maar moet je deze dan ook op je cv plaatsen? Of is dit lang niet altijd nodig? In deze blog gaan we je uitleggen wanneer je wel en niet je rijbewijs op je cv vermeld, en zo ja, hoe je het beste je rijbewijs op je cv plaatst.

Over het algemeen geldt dat je alleen je rijbewijs op je cv plaatst als dit relevant is voor de functie waar je naar solliciteert, het is dus absoluut niet verplicht om je rijbewijs op je cv te vermelden. Maar hoe weet je of je rijbewijs relevant is of niet? Voor sommige functies is het overduidelijk, denk aan taxichauffeur of motoragent, maar er zijn ook beroepen waarvoor het minder duidelijk is, en waarbij het toch verstandig is om je rijbewijs te vermelden.

Verplicht rijbewijs

Zoals we eerder al aangaven is het voor sommige beroepen verplicht om een rijbewijs te hebben. Bij deze beroepen vermeld je dus altijd je rijbewijs op je cv. Beroepen waar je in ieder geval een rijbewijs voor nodig hebt:

  • Motoragent
  • Chauffeur (taxi, vrachtwagen, bus etc.)
  • Pakketbezorger

Ook als het in de vacaturetekst staat dat een rijbewijs vereist is plaats je deze op je cv. Zo laat je jouw cv goed aansluiten op de vacature, en heb je direct een voorsprong op mensen die geen rijbewijs vermelden op hun cv.

Slecht bereikbaar met het OV

Als het bedrijf niet goed bereikbaar is met het openbaar vervoer is het ook verstandig om je rijbewijs op je cv te vermelden. Check dit dus van tevoren! Er zijn namelijk genoeg bedrijven die niet direct naast een treinstation of bushalte liggen, en dan kun je vaak beter met de auto naar het werk komen. Het is dan dus handig voor de werkgever om te weten dat jij een rijbewijs hebt, vermelden dus!

💡Pro tip:

Bekijk van tevoren via een reisplanner of het bedrijf goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Zo niet, vermeld dan je rijbewijs op je cv, zo heb je een eenvoudige voorsprong op andere sollicitanten die dit niet doen!

Als je vroeg je rijbewijs hebt

Veel jongeren die gaan solliciteren hebben nog geen rijbewijs. Als jij je rijbewijs al wel vroeg gehaald hebt kun je deze op je cv vermelden, dat zou je een voorsprong op kunnen leveren ten opzichte van andere jonge sollicitanten die altijd met het openbaar vervoer of de fiets moeten komen.

Help, ik heb geen rijbewijs!

Als je geen rijbewijs hebt kun je beter het onderdeel weglaten op je cv. Als het wel een vereiste is in de vacature wordt het lastig om te solliciteren. Wat je in ieder geval niet moet doen is liegen op je cv, dus laat het onderdeel dan gewoon weg en focus op je andere vaardigheden.

Bezig met rijlessen

Het kan ook zo zijn dat je nog bezig bent met het volgen van rijlessen. Als je dus denkt op basis van eerdergenoemde redenen dat het verstandig is om een rijbewijs te vermelden kun je aangeven dat je bezig bent met het volgen van rijlessen, en hoopt dat je binnenkort je rijbewijs zult hebben.

Bezit van een auto vermelden

Soms geven werkgevers ook aan dat je in het bezit moet zijn van een auto naast het rijbewijs. In dat geval is het ook verstandig om je auto op je cv te verplaatsen. Het is verstandig om je auto te vermelden in de volgende gevallen:

  • Wanneer in de vacaturetekst staat aangegeven dat je over je eigen vervoer moet beschikken
  • Wanneer het bedrijf slecht bereikbaar is met het OV
  • Wanneer je zelf afgelegen of op grote afstand woont

Het OV is lang niet altijd even betrouwbaar. Daarom is het voor werkgevers soms fijn om te weten dat jij een rijbewijs én een auto hebt. Het is dus een goed idee om deze bij je rijbewijs te vermelden.

Hoe vermeld je jouw rijbewijs op je cv?

Als je besloten hebt om je rijbewijs op je cv te vermelden, wil je natuurlijk ook nog weten hoe je dat het beste kunt doen. In al onze cv-templates is ruimte voor je rijbewijs. Je rijbewijs hoort thuis onder het kopje personalia, dus samen met je naam, contactgegevens etc. In onze cv-maker is er een speciaal veld om je rijbewijs (of evt. meerdere rijbewijzen) in te vullen, en je kunt hier ook nog je auto aan toevoegen als je dat wilt.

Als je enkel je rijbewijs wilt vermelden vul je het type rijbewijs in.
Voorbeeld: A

Als je meerdere rijbewijzen wilt vermelden kun je ze scheiden met komma's.
Voorbeeld: A, B

Als je een auto wilt vermelden kun je dit tussen haakjes achter het rijbewijs zetten.
Voorbeeld: B (in bezit van een auto).