Inhoudsopgave

Solliciteren zonder cv? Online solliciteren? Jezelf presenteren met behulp van een video? Met de huidige verhitte arbeidsmarkt zijn op er sollicitatiegebied veel ontwikkelingen en trends zichtbaar. Wordt ouderwets solliciteren met een motivatiebrief en cv verleden tijd? In deze blog geven we een korte schets van de huidige ontwikkelingen.

Online solliciteren

Een veelvoorkomend sollicitatieproces loopt van sollicitatie naar eerste gesprek, vervolggesprekken (bij positief resultaat van het voorgaande) en een arbeidsvoorwaardengesprek. Bij veel bedrijven en organisaties is er een trend merkbaar dat de eerste twee delen, sollicitatie en een eerste verkenningsgesprek online plaatsvinden.

Er zijn twee aandrijvers te benoemen waarom online solliciteren tegenwoordig steeds vaker voorkomt. In de eerste plaats is daar de mondiale digitale transformatie waarbij er een veelomvattende shift plaatsvindt van fysieke activiteit naar discrete digitale activiteit. De COVID-19 crisis heeft op deze digitale transformatie een procyclische invloed gehad. De regeling van het verplicht thuiswerken is op dit moment absent maar ebt nog wel na. Veel werknemers werken nog gedeeltelijk thuis en sommige bedrijven zijn zelfs overgegaan op een compleet nieuwe balans tussen fysieke aanwezigheid op het kantoor en thuiswerken.

Naast deze twee aandrijvers van de trend zijn er de voor- en nadelen van online solliciteren te benoemen.

👍 Voordelen
  • Online solliciteren is sneller en efficiënter
  • Online solliciteren is laagdrempeliger
👎 Nadelen
  • Online solliciteren is minder persoonlijk en afstandelijk

Solliciteren zonder cv

Diverse, voornamelijk jonge en frisse, bedrijven zeggen deels gedag tegen het gangbare cv. Het cv wordt vervangen door een video waarin de sollicitant gevraagd wordt zichzelf kort en bondig te presenteren. Een pitch met daarin je sterke en zwakke punten, je drijfveren en doelen. Recruiters kunnen in een oogopslag zien of ze te maken hebben met een kansrijke kandidaat of een deceptie. Ook voor de sollicitanten zelf is deze vorm wellicht wat sneller en gemakkelijker dan een cv opstellen.

👍 Voordelen
  • Solliciteren met een video is efficiënt, uitdagend, fris en hip
👎 Nadelen
  • Solliciteren met een video kan voor de sollicitant een drempel zijn

Spelvorm: computertests en games

Een derde, meer gesofisticeerde, trend op het gebied van solliciteren is het gebruik van games en computertesten bij sollicitaties. Voor uitdagende functies maken bedrijven tegenwoordig steeds vaker gebruik van dergelijke games of tests waarbij de sollicitant op allerlei aspecten cijfermatig kan worden getoetst. De sollicitant kan worden beoordeeld op zijn of haar kennis, reactiesnelheid, inzicht, oplossingsvermogen bij cases e.a. Voor bedrijven vergt de ontwikkeling van dergelijke complexe computertests en misschien zelfs games veel tijd, energie en geld.
De voor- en nadelen van computertesten en games bij solliciteren zijn hieronder opgesomd:

👍 Voordelen
  • Hogere kans voor de juiste kandidaat op de juiste plek
  • Cijfermatig inzicht voor het bedrijf
  • Relatief laagdrempelig voor de sollicitant
👎 Nadelen
  • Wellicht niet geheel transparant
  • Tests en games zijn onderhevig aan talloze assumpties en aannames
  • Test kan stress veroorzaken bij sollicitant, zeker als het tijdsgebonden is

Op dit moment vindt het overgrote deel van de sollicitaties nog op de klassieke wijze plaats, met een cv en motivatie, gevolgd door fysieke gesprekken. Maar zoals je hebt kunnen lezen in deze blog zijn er diverse ontwikkelingen die wel eens voor een aardverschuiving kunnen zorgen aangaande de manieren om te solliciteren. De recruiters zijn nu aan zet!

Wil jij een knallend cv maken waarbij je gegarandeerd in de top van de sollicitanten zit? Of wil je een prachtige sollicitatiebrief maken waarmee je positief opvalt tussen je concurrenten? Kijk snel verder op onze website en ontdek waanzinnig aantrekkelijke cv templates, sollicitatiebrief templates, handzame sollicitatie-tools en lumineuze blogs!