Inhoudsopgave

Het vinden van een baan is een zware taak en het maken van een geweldig cv is een belangrijk onderdeel van het proces. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw cv opvalt met zoveel concurrentie op de arbeidsmarkt? De antwoorden zijn creativiteit en een goed ontworpen cv. Een creatief cv is een krachtig marketingmiddel dat jouw talenten en kwaliteiten laat zien. In dit artikel gaan we dieper in op wat een creatief cv is, de voordelen ervan, tips voor het maken van het perfecte creatieve cv, voorbeelden van creatieve cv's, hoe je ervoor zorgt dat je cv opvalt, hoe je ervoor zorgt dat je cv leesbaar is en tips om je cv te optimaliseren voor ATS systemen.

Wat is een creatief cv?

Een creatief cv is een visuele weergave van jouw ervaring, kwaliteiten en vaardigheden die zorgvuldig zijn ontworpen met behulp van kleur, lettertype, afbeeldingen en andere grafische elementen. Het is een stijlvolle manier om je cv op te stellen waarmee je jezelf kunt onderscheiden van de massa. Het kan helpen om je persoonlijkheid en je vermogen om problemen op te lossen en teamwerk te tonen.

Creatieve cv's kunnen in veel verschillende formaten worden gemaakt, zoals een infographic, een PowerPoint-presentatie, een wenskaart of een interactieve website. Deze cv's kunnen worden gebruikt om je verhaal op een dynamische en interessante manier te vertellen.

Voordelen van een creatief cv

Een creatief cv heeft een aantal voordelen. Allereerst is het visueel aantrekkelijk en wordt het vaak beter onthouden dan een traditioneel cv. Het geeft je ook de mogelijkheid om je vaardigheden in een unieke manier te laten zien. Je kunt bijvoorbeeld infographics gebruiken om je ervaring en vaardigheden te tonen.

Daarnaast zal een creatief cv een goede indruk maken op werkgevers. Werkgevers zullen je creativiteit en je vermogen om verhalen te vertellen waarderen. Creatieve cv's kunnen ook helpen bij het opbouwen van je persoonlijke merk.

Tips voor het maken van het perfecte creatieve cv

Als je het perfecte creatieve cv wilt maken, moet je eerst weten wat je wilt bereiken. Bedenk wat je persoonlijke verhaal is en hoe je dat het beste kunt vertellen. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Kies een stijl die bij je past. Je cv moet je persoonlijkheid weerspiegelen, dus kies een stijl die aansluit bij je beroep en je persoonlijkheid.
 • Kies een kleurenschema dat bij je verhaal past. Let op dat je kleuren kiest die harmonieus samenwerken.
 • Gebruik afbeeldingen of video's om je verhaal te illustreren. Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding of video gebruiken om je ervaringen te tonen of om je vaardigheden te benadrukken.
 • Zorg ervoor dat je cv leesbaar is. Je cv moet duidelijk en makkelijk te lezen zijn. Zorg ervoor dat er voldoende witruimte is tussen je tekst en gebruik een groot lettertype.
 • Kies een passend lettertype. Je lettertype moet duidelijk en makkelijk te lezen zijn.
 • Gebruik een heldere lay-out. Maak gebruik van een kleurrijke lay-out die je verhaal ondersteunt.

Voorbeelden van creatieve cv's

Hier zijn enkele voorbeelden van creatieve cv's die je kunt gebruiken om inspiratie op te doen:

 • Inpofraphics: infographics geven je de mogelijkheid om je ervaringen en vaardigheden te tonen in een visueel aantrekkelijke manier.
 • PowerPoint-presentatie: Met een PowerPoint-presentatie kun je je verhaal op een dynamische en interessante manier vertellen.
 • Website: Je kunt een interactieve website maken waar je je cv kunt tonen.
 • Wenskaart: Een wenskaart is een leuke manier om je verhaal te vertellen.
 • Video cv: Met een video cv kun je je persoonlijkheid laten zien en je verhaal op een creatieve manier vertellen.

Hoe zorg je ervoor dat je cv opvalt?

Het belangrijkste bij het maken van een creatief cv is dat je het opvalt. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je cv opvalt:

 • Gebruik zorgvuldig gekozen kleuren. Kies kleuren die passen bij je persoonlijkheid en bij je verhaal.
 • Kies een unieke lay-out. Je cv moet leesbaar zijn, maar het moet ook origineel zijn.
 • Gebruik een aantrekkelijk lettertype. Kies een lettertype dat makkelijk te lezen is, maar dat ook visueel aantrekkelijk is.
 • Gebruik afbeeldingen als je bijvoorbeeld je cv als PowerPoint of website presenteert. Afbeeldingen kunnen je verhaal versterken en je cv opvallend maken.
 • Plaats een leuke foto op je cv. Dit maakt je cv direct veel persoonlijker en interessanter dan 'kale' cv's zonder foto.
 • Schrijf een persoonlijke en interessante profieltekst. Hierdoor wordt de lezer direct uitgenodigd om je cv verder te bekijken.

Hoe zorg je ervoor dat je cv leesbaar is?

Het is belangrijk dat je cv leesbaar is. Als je cv moeilijk te lezen is, zullen werkgevers niet de moeite nemen om je cv te lezen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je cv leesbaar is:

 • Kies een helder lettertype. Kies een lettertype dat makkelijk te lezen is, zoals Arial of Times New Roman.
 • Gebruik voldoende witruimte. Gebruik voldoende witruimte tussen je tekst om het makkelijk te maken voor werkgevers om je cv te lezen.
 • Gebruik duidelijke koppen. Gebruik duidelijke koppen om je informatie te organiseren en makkelijker te lezen.
 • Gebruik lijsten. Lijsten maken het makkelijker voor werkgevers om je informatie te lezen.
 • Vermijd te veel informatie. Zorg ervoor dat je cv niet te lang is. Vermijd onnodige informatie en houd het kort en bondig.

Tips voor het optimaliseren van je cv voor ATS

Veel bedrijven gebruiken tegenwoordig een ATS (Applicant Tracking System) om cv's te verwerken. Deze systemen scannen razendsnel cv's om de meest geschikte kandidaten er direct uit te filteren. Je wilt uiteraard dat jouw cv hier doorheen komt, dus hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je cv geoptimaliseerd is voor ATS:

 • Gebruik relevante trefwoorden. Zorg ervoor dat je cv is geoptimaliseerd met relevante trefwoorden die overeenkomen met de functie waarvoor je solliciteert.
 • Gebruik de juiste formaten. Zorg ervoor dat je cv in een ATS-compatibele bestandsindeling is opgeslagen, zoals PDF.
 • Vermijd de meest voorkomende fouten. Vermijd het gebruik van speciale tekens en symbolen die problemen kunnen veroorzaken bij het verwerken van je cv in een ATS.

Met behulp van onze cv templates kun je heel eenvoudig een creatief en opvallend cv maken. Alle templates maken gebruik van duidelijke lettertypen, en je kunt zelf een kleur kiezen die bij jou en de functie past!