Inhoudsopgave

Bij de sollicitatieprocedure is het cv een belangrijk onderdeel. In een oogopslag kan jouw potentiële werkgever zien wie jij bent en wat je gedaan hebt. Een mogelijkheid die cvmaster jou biedt is het plaatsen van een foto op je cv. In dit artikel gaan we in op de vraag waarom je een foto van jezelf op je cv zou kunnen of moeten plaatsen.

Is het gebruikelijk om een foto van jezelf op het cv te plaatsen?

Nog niet lang geleden was dit niet mogelijk gezien de computertechnische mogelijkheden. Echter, met de opkomst van de beeldcultuur is het ook gangbaar geworden om een persoonlijke zakelijke foto op je cv te plaatsen. Momenteel kan een zoekopdracht op jouw naam in Google al leiden tot foto’s van jou. Voor sociale media zijn intrede deed was dit niet aan de orde. Als er op Google of sociale media al foto’s van jou rondwaren, waarom zou je je foto dan niet meesturen met je cv?
De keuze is uiteindelijk aan jezelf of je een persoonlijke foto op je cv plaatst. Het is in bepaalde zin een vorm van profileren. In ieder geval valt je cv meer op met een foto dan zonder een foto. En opvallen, daar gaat het bij een cv natuurlijk om. Tegelijkertijd kan een slechte foto een negatieve indruk wekken bij de recruiter. Dat wil je niet en daarom hebben wij enkele tips voor een goede foto voor op je cv.

Tips voor een persoonlijke foto op je cv

  • Geen foto van vrije tijd. Vakantiefoto’s zijn per definitie niet geschikt om te gebruiken op je cv. Vaak heb je weinig kleren aan en is de setting informeel. Deze foto’s zijn waarschijnlijk niet representatief voor wie jij wil zijn met betrekking tot de functie waarop je solliciteert.
  • Het moet een professionele foto zijn. Draag zakelijke kleding. Voor mannen kan dit een overhemd of compleet kostuum zijn. Indien mogelijk, is een stropdas ook zeker gewenst. Vrouwen doen er goed aan om een diep decolleté te vermijden. Daarnaast is de omgeving belangrijk. Geen foto in de badkamer. Zoek een geschikte formele omgeving om de foto te maken.
  • De foto moet neutraal zijn. Wees niet al te extravagant met betrekking tot de foto. Geen in het oog springende gekleurde kapsels, geen zonnebril of grote oorbellen en kettingen. Zorg ervoor dat de foto neutraal is. Tenslotte stuur je maar een enkele foto en die moet representatief en goed zijn.
  • Lachen mag (altijd). Je maakt geen foto voor je paspoort. Je mag lachen. Dit komt vriendelijk en menselijk over.
Do's
  • Zelf kiezen of je een foto plaatst
  • Professionele foto gebruiken
Don'ts
  • Vakantiefoto plaatsen
  • Onprofessionele selfie plaatsen