Inhoudsopgave

Het is een pijnlijk, maar onvermijdelijk onderdeel van het sollicitatieproces: afwijzingen. Het kan moeilijk zijn om je enthousiasme en motivatie te behouden wanneer je steeds weer wordt afgewezen, vooral als je al lange tijd op zoek bent naar werk. Het is belangrijk om te onthouden dat afwijzingen onvermijdelijk zijn en dat ze niets zeggen over wie je bent of wat je waard bent. In deze blog geven we je een aantal tips hoe je om kan gaan met afwijzingen tijdens het sollicitatieproces.

  • Accepteer de afwijzing en reken het jezelf niet te hard aan. Het is makkelijk om jezelf de schuld te geven wanneer je wordt afgewezen, vooral als je al lange tijd op zoek bent naar werk. Probeer echter te onthouden dat afwijzingen onvermijdelijk zijn en dat ze niets zeggen over wie je bent of wat je waard bent.
  • Zoek feedback. Als je de kans krijgt, vraag dan naar feedback van de werkgever. Dit kan je helpen om te begrijpen waarom je bent afgewezen en wat je in de toekomst beter kunt doen.
  • Blijf je cv en sollicitatiebrief updaten. Zorg ervoor dat je cv en sollicitatiebrief altijd up-to-date zijn. Zoek naar manieren om je vaardigheden te verbeteren en voeg relevante ervaringen en opleidingen toe aan je cv.
  • Blijf solliciteren. Het is makkelijk om je enthousiasme te verliezen wanneer je steeds weer wordt afgewezen, maar het is belangrijk om door te gaan met solliciteren. Blijf op zoek naar vacatures en blijf je best doen tijdens sollicitatiegesprekken.
  • Neem een pauze als je je overweldigd voelt. Als je het gevoel hebt dat je te veel afwijzingen krijgt en dat het je emotioneel begint te raken, is het misschien tijd om even pauze te nemen. Ga wat anders doen, zoals vrijwilligerswerk of een hobby, om je geest af te leiden van het sollicitatieproces.
  • Zoek professioneel advies. Als je het gevoel hebt dat je vastzit en niet weet hoe je verder moet, overweeg dan om professioneel advies te zoeken. Bijvoorbeeld van een loopbaanbegeleider, of Google eens op 'hulp met solliciteren'. Uiteraard staan wij ook voor je klaar, neem gerust contact op!

Het belangrijk om te onthouden dat afwijzingen onvermijdelijk zijn en dat ze niet persoonlijk zijn. Blijf positief, blijf werken aan je vaardigheden en blijf solliciteren, want op een dag zul je de juiste baan vinden die bij je past. Maak je nog geen gebruik van onze cv-templates of sollicitatiebrief-templates? Dan is dat de eerste stap om jouw kansen aanzienlijk te verhogen!