Inhoudsopgave

Je bent afgestudeerd, toe aan een carrière-switch, bijna met pensioen, hebt een burn-out gehad, of misschien wel ontslagen om deze of gene reden. Allemaal situaties waar, wanneer je je erin bevindt, jezelf de vraag kunt afstellen hoe je (weer) aan een baan komt. In deze blog schetsen we per situatie enkele aanwijzingen om werk te vinden.

Studenten en starters

Voor deze groep is het in de praktijk vaak het gemakkelijkst om aan een (bepaalde) baan te komen. Bedrijven en organisaties zijn altijd op zoek naar jong talent, mensen met een frisse kijk op de zaken. Ook neem je als afgestudeerde student een hoop nieuwe en relevante kennis mee naar je werkplek. Nog een reden waarom deze groep zo gewild is. Human Capital, of menselijke capaciteit, uitgedrukt in soft en hard skills, was nog nooit zo in trek als in 2023. Wanneer je je professioneel profileert via bijvoorbeeld LinkedIn, je sollicitatiebrief en cv in orde zijn wordt je in deze levensfase als het ware van de markt geplukt. Talloze bedrijven bieden tegenwoordig traineeships aan voor perfecte onboarding en binding met de organisatie. Er is in de eerste plaats momenteel in praktisch iedere sector een groot tekort aan arbeidskrachten.

Middelbare leeftijd

Het hoogtepunt van je carrière, zo worden deze jaren vaak uitgedrukt. Je bent rond de dertig a veertig jaar en vind het zo langzamerhand tijd voor een carrière-switch. Wat zijn je pluspunten, kansen en mogelijkheden? Je grootste kracht is de ervaring die je waarschijnlijk al hebt opgedaan. Zorg daarom ook dat je jouw werkervaringen duidelijk weergeeft op je cv. Je opleiding is van ondergeschikt belang omdat deze in de meeste gevallen niet recent is, plaats je opleidingen daarom niet bovenaan op je cv. Werkgevers zijn altijd op zoek naar ervaren werknemers die misschien wat meer kosten dan net afgestudeerde studenten, maar ook veel praktijkkennis meenemen en evt. de jongere generatie werknemers kunnen begeleiden.

Bijna gepensioneerd

Voor mensen die eind vijftig, begin zestig zijn, bijna gepensioneerd, kan het erg lastig zijn om een nieuwe baan te vinden. Hoe treurig het ook is, de realiteit is dat bedrijven liever jongere mensen aannemen. Vaak wordt deze leeftijdsgroep hun kans ontzegd vanwege financiële redenen, hoe ouder hoe hoger het salaris. Toch zijn er kansen, zo is jouw netwerk waarschijnlijk groter dan van jongere mensen. Maak daar gebruik van! Ook zijn er de afgelopen jaren diverse platforms opgezet met 50+ vacatures, speciaal afgestemd op deze leeftijdscategorie. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de vacature websites van ANBO, 50pluswerkt, Rvaring en ervarenjaren.nl. Zorg vervolgens dat je LinkedIn op orde is, maak een aantrekkelijk cv met onze cv-maker en benadruk je competenties: daar scoor jij met je expertise waarschijnlijk het beste op. Als laatste tip geven we je mee om je niet te verontschuldigen voor je leeftijd, neem het stigma weg!

Afkomstig uit ziektewet

Het kan ook zo zijn dat je een burn-out hebt gehad of om andere reden moest stoppen met je vorige baan omwille van gezondheidsredenen. Je bent een tijdje uit de running geweest en dat brengt wat kwesties met zich mee. Het opnieuw vinden van een baan kan een moeizaam proces zijn. Ook hier is de realiteit hard en zien bedrijven liever geen gaten op een cv. Tegelijkertijd is het belangrijk om hierin eerlijk te zijn en deze gaten in je carrière wel te laten zien op je cv. Het belangrijkste is dat je kunt onderbouwen waarom er een gat is gevallen, en benoem wat je misschien wel gedaan of geleerd hebt.

In deze blog gingen we in op hoe je (opnieuw) aan een baan komt in 2023. We hopen dat deze blog je wat verder helpt op weg naar je droombaan! Kijk gerust nog even verder op onze website, maak gebruik van onze cv tool of onze vacaturezoeker!